14/02-16 15:59

Så mange har været forelsket i en ven eller venindeSå mange har været forelsket i en ven eller veninde

Har du oplevet at blive forelsket i en ven? Så er du langt fra den eneste, viser dansk undersøgelse foretaget for Avisen.dk.

Bildstrecke im Grossformat »

Mange af de par, der i dag fejrer Valentinsdag, har sandsynligvis været venner, før de blev kærester.

En rundspørge, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk, viser nemlig, at knap seks ud af ti danskere har prøvet at være forelskede i en ven eller en veninde.

Og af dem, som svarer ja til det, siger cirka hver tredje, at forelskelsen endte med, at de fandt sammen.

Ifølge psykolog Cleoh Søndergaard, som blandt andet arbejder med parterapi, er det ikke så mærkeligt, at et venskab kan udvikle sig i mere romantisk retning.

- I et venskab er der en stærk intimitet. Man deler sine tanker og hemmeligheder med hinanden, og man ses måske så tit, at man nærmest har en hverdag sammen. Samtidig har man ikke de kedelige hverdagsproblemer, som for eksempel opvask og tøjvask, som man har i et langvarigt kæresteforhold, siger hun til Avisen.dk.

Sådan reagerer din hjerne når du er forelsket
Sådan reagerer din hjerne når du er forelsket

Hvorvidt et parforhold, der starter som et venskab har bedre eller dårligere chance for at holde, er svært at afgøre, siger Cleoh Søndergaard.

Det, der adskiller en spirende romance med vennen fra en spirende romance med ham den lækre fra Tinder eller diskoteket fredag aften, er, at der fra start er meget på spil og dermed investeret mere i forholdet, som derfor også bliver mere seriøst og forpligtende helt fra start. Derfor er det især i overgangsperioden fra venskab til kæresteforhold, at det risikerer at gå i stykker, forklarer hun til Avisen.dk.

Nogle vælger simpelthen at stoppe forholdet, før det når for langt, for at redde venskabet.

Rundspørgen fra Wilke viser, at det ikke altid ender lykkeligt, når bedstevennen giver sommerfugle i maven.

Cirka en ud af fire svarer, at de har prøvet at være forelsket i en ven eller veninde, men aldrig fortalte vedkommende om følelserne. Og cirka en ud af syv blev afvist, fordi den udkårne kun så ham eller hende som en ven.

Samtidig viser rundspørgen, at langt flere mænd end kvinder har haft romantiske følelser for en i vennekredsen. Det kommer ikke bag på Cleoh Søndergaard.

- Når vi møder et nyt menneske, er kvinder generelt hurtigere til at zoome sig ind på, hvad det er for en relation, end mænd. Det er meget normalt, at man bevidst eller ubevidst overvejer, om den her person er en, man kunne forestille sig at have sex med eller blive kærester med, men kvinder er tit hurtigere til at beslutte sig, mens mænd holder mulighederne åbne i længere tid, siger hun til Avisen.dk.

Sådan kan ulykkelig kærlighed gøre dig syg
Sådan kan ulykkelig kærlighed gøre dig syg

Så mange af dine venner liker dine opslag uanset indholdet
Så mange af dine venner liker dine opslag uanset indholdet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se listen: Får du mere eller mindre i...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx