Af - 02/12-15 08:03

Hvide striber og riller: Det fortæller dine negle om digHvide striber og riller: Det fortæller dine negle om dig

Du kan ved at kigge på dine negle opdage flere forskellige sygdomme.

Bildstrecke im Grossformat »
Hvide linjer - også kaldt Muehrcke's linjer løber horisontalt hen over neglene. Typisk tydeligst på pege-, lange-, og ringefingeren. Denne type hvide linjer findes under neglen, og gror derfor ikke sammen med neglen. Ifølge læge-informationssitet WebMD er det en indikator for, at et lavt proteinniveau i blodet. Det kan være forårsaget af fejl ernæring eller leverskade. De små striber kan ifølge hudlæge Claus Zachariae også blive skabt ved små stød ved neglens rod - og så er der ikke andet for end at vente på, at den gror ud. Små buler i neglene - er ikke nødvendigvis noget faretegn. Men bulerne kan ifølge engelske National Health Service være en indikator for forskellige hudsygdomme som eksempelvis psoriasis og mere alvorligt en indikator for reaktive artritter, en sygdom, hvor immunforsvaret angriber dine led og kan medføre infektioner. Misfarvede negle - kan være en indikator for, at du ikke får den rigtige kost og mangel på vitaminer. Det kan samtidig være tegn på en infektion, eller at du eksempelvis har brugt neglelak i en lang periode uden pause. Ifølge sundhedsguiden.dk kan neglelejet være blegt ved blodmangel og blågrå ved visse hjerte- og lungesygdomme. Infektioner i hjerteklapperne kan somme tider føre til små sorte misfarvninger som ligner splinter under neglene. Ske-negle - hvor neglene bøjer udad og efterlader en skeform. Ifølge sundhed.dk kan tilstanden skyldes udefrakommende skade, erhvervsmæssig udsættelse for oliebaserede opløsningsmidler, jernmangel, hæmokromatose - en arvelig sygdom, hvor der ophobes jern i kroppen. Riller på tværs af neglene - tyder på en forbigående vækstforstyrrelse som følge af en svær infektion eller sygdom, fortæller helsenyt.com. De kan også opstå under kemoterapi, diabetes eller ved udsættelse for for ekstreme temperaturer i lang tid. Tykke negle - kan ofte opstå på grund af svamp. Men ifølge MD-Health kan gule og langsomt groende negle også være tegn på en langvarig skade eller ved hudsygdomme, så som psoriasis. Andre grunde til tykke negle kan være dårligt blodomløb eller diabetes. Mørke streger - kan være indikator for en voldsom kræft-type. Den angriber typisk en finger af gangen, og du skal holde øje med, om de hvide striber ændrer sig i størrelse og brede, Det skriver engelske National Health Service. Trommestiksfingre - hvor neglene begynder at bøje sig ud over fingrespidserne, kan i mange tilfælde være ufarlige. Men ifølge sundhedsguiden.dk kan de være et faretegn på langvarige lungesygdomme - da disse fingre ses efter lang tid med iltmangel i blodet. Og ifølge Hills Health Solutions kan de også indikere blandt andet leversygdomme. Røde eller brune streger under neglen - er typisk ødelagte blodkar. De kan ifølge MedicinePlus være forårsaget af bittesmå blodpropper eller beskadigede kapillærer. De kan dog indikere andre sundhedsfarer så som den kroniske, inflammatoriske ledsygdom, reumatoid artritis (RA).

Læs her om typiske negleforandringer.

Af og til kan man opdage hvide striber eller andre misfarvninger på ens negle. Flere forandringer på neglene er ikke direkte forbundet med stor fare, men dog kan dine negle indikere forskellige sygdomme - og visse kan være værd at reagere på.

Det skriver AOL.com.

I galleriet herover kan du læse danske og internationale sundhedssites fortælle om de mest almindelige negleforandringer, og hvad de kan være en indikator for.

TV: Klodset anlagt? Nu kan du spraye din neglelak på
TV: Klodset anlagt? Nu kan du spraye din neglelak på

LÆS OGSÅ: Har du uforklarlige blå mærker på din krop? Dette kan være grunden

LÆS OGSÅ: Glem neglelak: Ny glas-trend hitter til fingerspidserne

LÆS OGSÅ: TV: Du skal ikke tro, du bare kan klippe mine negle!

LÆS OGSÅ: Vild rekord: Dansker fik pengene 62.857 gange igen

LÆS OGSÅ: Bvadr: Denne uvane kan give dig vorter

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Person og to hunde er gået igennem isen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx