Af - 29/09-14 19:36

Amelia kan overtage dit job inden for få årAmelia kan overtage dit job inden for få år

Et nyt intelligent stykke software er på vej mod arbejdsmarkedet og kan inden for ganske få år erstatte en masse mennesker i job.

Amelia from IPsoft on Vimeo.

I videoen herover introducerer IPsoft deres nyeste skabning, Amelia.

Kan du tale over 20 forskellige sprog? Lærer du altid nye informationer første gang? Er du villig til at arbejde gratis?

Du ryster nok på hovedet. Og i så fald har du svært ved at hamle op med Amelia. Hun er et stykke software med kunstig intelligens, som virksomheden IPsoft i dag har præsenteret.

Om 15 år overtager robotten dit liv
Om 15 år overtager robotten dit liv

Modsat IMB’s Watson, der for et par år siden viste lynhurtig og overlegen paratviden ved at besejre nogle af verdens bedste Jeopardy-stormestre, er Amelia skabt med det formål at erstatte mennesker i en lang række ufaglærte job.

- Watson er måske den bedste data-analytiske maskine, der findes på planeten; det er den bedste søgemaskine, der findes på planeten; men IBM forsøgte ikke at kreere en kognitiv agent. De ville lave et program, der ville vinde Jeopardy, og det gjorde de, siger IPsoft-direktør Chetan Dube til Telegraph.

Se computeren Watson vinde overlegent over verdens bedste Jeopardy-spillere i videoen herover.

- Amelia, derimod, startede ikke med en intention om at vinde Jeopardy, men med det klare formål at besvare spørgsmålet stillet af Alan Turing i 1950’erne: Kan maskiner tænke?, supplerer han.

Og tænke, det kan Amelia. Hun kan læse skrevne instruktioner - og ikke mindst forstå og huske helheden af det med det samme. Hun forstår logik, og kan ved hjælp af sin viden løse problemer, hun bliver stillet overfor. Og så lærer hun hele tiden.

Google køber kunstig intelligens for milliarder
Google køber kunstig intelligens for milliarder

- Intelligens er evnen til at indhente og bruge viden. Hvis et system påstår at være intelligent, skal det være i stand til at læse of forstå dokumenter og besvare spørgsmål baseret på det. Det skal være i stand til at forstå de processer, det observerer. Og når det ikke kan løse et problem, skal det være i stand til at lære løsningen ved at bemærke, hvordan et menneske gjorde det, forklarer Chetan Dube.

Og han tror på, at teknologien bag Amelia vil være at finde på arbejdsmarkedet inden for ganske få år. Programmet er allerede blevet afprøvet i en række af verdens største firmaer, hvor det blandt andet forventes at kunne udføre teknisk telefonservice. Hun kan forstå, hvad kunden vil, og hun kan stille opklarende spørgsmål.

I forbindelse med disse test formåede Amelia at forbedre sin succesrate for løste problemer markant. Fra få i starten til 42 procent af de mest almindelige sager efter en måned og 64 procent efter to måneder.

- Det er en sand lærende kognitiv agent. At lære er nøglen til kongeriget, fordi mennesker lærer af erfaring. Et barn skal muligvis fortælles en ting fem gange, før de lærer det, men Amelia skal kun have tingene at vide én gang, siger Chetan Dube.

Levende medicin finder og kurerer selv sygdomme
Levende medicin finder og kurerer selv sygdomme

Amelia har været 15 år undervejs. I mellemtiden er nutidens robotter blevet i stand til at efterligne menneskelige bevægelser meget præcist, men det vigtigste har manglet indtil nu, siger direktøren: hjernen.

- Jeg er overbevist om, at du i løbet af det næste årti vil passere en eller anden på din vej og ikke være i stand til at bestemme, om det er et menneske eller en androide (robot, red.), siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Bill Gates fortæller detaljer fra sit...
bt.dk
Forlystelse lukket: Kvinde ramte træ...
bt.dk
Legenden Iniesta takkede af i smal...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx