Af - 25/02-14 16:53

Er en bæ-bank den nye blodbank?Er en bæ-bank den nye blodbank?

Afføring skal klassificeres som væv, så man fremover kan hente en tarmflora i afførings-banken. En god ny tarmflora kan nemlig hjælpe på en række lidelser.

storybild

(Billede: JOHNER/ULF HUETT NILSSON)

Bakterier i tarmen er dit bedste forsvar mod andre bakterier.

Bakterierne kan overføres via afførings-transplantationer, hvor ekskrementer fra en rask person føres via sonde gennem næsen til en syg.

Kom med bag kulisserne i det nye Experimentarium
Kom med bag kulisserne i det nye Experimentarium

Amerikanske forskere i tidsskriftet Nature foreslår nu, at man etablerer afførings-banker. Det kræver dog, at vi tænker på afføring som et væv.

- Hvis afføring klassificeres som væv, kan der ligesom bloddoner-korps laves afførings-korps, hvor raske mennesker screenes for at sikre, at de ikke har smitsomme sygdomme som HIV eller hepatitis. Det kan skaffe os ny viden om effekten af afføringstransplantationer, siger professor Oluf Borbye Pedersen og specialist i tarmflora fra Københavns Universitet.

Få svaret: Flere universer?
Få svaret: Flere universer?

Afførings-transplantationer bruges lige nu kun til behandling af en slem diarré-lidelse, men kan muligvis bruges mod fedme, diabetes 2, sklerose og autisme.

I øjeblikket kræver forskning i transplantationerne mod sygdommene dog en række sikkerhedstjek og afprøvningsfaser.

5 store opdagelser i 2013
5 store opdagelser i 2013

Det vil en klassificering som væv og en række afføringsbanker kunne lave om på og dermed booste hastigheden af forskning i tarmfloraen:

- Vi håber, det bliver til et væv eller ligesom blod får sin egen klassifikation. Forskning i sammenhængene mellem tarmflora og sygdom vil gøre det muligt at opdyrke de hundredvis af sundhedsfremmende og helbredende bakteriearter, som man så kunne tage i en kapsel i stedet for afførings-transplantationen, forklarer Oluf Borbye Pedersen.

5 markante kvinder i videnskab
5 markante kvinder i videnskab

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael er sporløst forsvundet:...
bt.dk
Se videoen: Modellen Joy går nøgen på...
bt.dk
Vandt 15 millioner i Lotto: Nu har...
bt.dk
Stålsat Michael Laudrup: 'Jeg ønsker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx