Af Lars Dinesen - 30/08-17 19:54

Her er tegnene: Har du en deprimeret vagina? Her er tegnene: Har du en deprimeret vagina?

Man sikrer sig ved at dyrke mere sex.

storybild

Modelfoto

En kronisk smerte i huden omkring vaginaen, hvor det er ømt, klør eller brænder, leder måske tankerne hen på en kønssygdom, men der kan også være tale om den lumske lidelse vulvodyni. En lidelse, der rammer mange kvinder - ofte uden at den nogensinde bliver ordentligt identificeret. I USA får kun omkring 60 procent af de ramte kvinder den rigtige behandling.

Det skriver Readers Digest.

Vulvodyni er en kronisk smerte, der kan vare i alt fra uger til måneder. Lidelsen giver smerter for eksempel under sex eller når kvinden sætter en tampon op under menstruationen. Kvinder i alle aldre kan blive ramt.

En gynækolog fra Royal College of Obstetricians and Gynaecologists forklarer overfor The Sun, at den skjulte lidelse kan afhjælpes med antidepressiv medicin. Samtidig understreger hun, at det er vigtigt for kvinder at diskutere problemer i underlivet med hinanden. Et område, der ofte er forbundet med skam.

»Vulvodyni er en uforklarlig smerte i vulvaen, altså huden der omgiver vaginaen,« fortæller hun overfor britiske Sun og forsætter:

»Det er uklart, hvad der er årsagen til lidelsen, man mener dog, at det har noget at gøre med de nerveender, der omgiver vaginaen.«

En amerikansk gynækolog fra Californien har en løsning til at sørge for, at ens vagina ikke bliver 'deprimeret.'

»Sex fremmer sund kollagen og elastin-celler, og så giver det øget blodtilførsel til hudområdet,« siger gynokologen Sherry Rosse til Womens Health.

Det er svært at sige nøjagtig, hvor mange kvinder, der døjer med problemet. Ifølge danske Netdoktor lyder tallet omkring 17 procent, selv om usikkerheden for forekomsten i Danmark er stor. I USA mener man, at helt op til hver fjerde kvinde stifter bekendtskab med lidelsen på et tidspunkt i deres liv. Mange får dog aldrig den rette diagnose.

Her er tegnene fra de britiske sundhedsmyndigheder:

  • En brændende, stikkende eller øm smerte
  • Smerten bliver udløst af berøring, for eksempel under sex eller når man anvender en tampon
  • Smerten er konstant og vedvarende
  • Smerterne bliver værre, når man sidder ned
  • Kan være begrænset til en del af vulvaen, for eksempel omkring vaginaens åbning
  • Kan sprede sig til baller og inderlår
via GIPHY

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

For 28 måneder siden faldt...
bt.dk
Prins Henriks ønske: Overraskede...
bt.dk
Øverste 17 meter i stort højhus kan...
bt.dk
Paradise-Mads i opråb til unge: Hold...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx