Af - 11/09-14 22:00

Ny viden: Hjertesorger kan faktisk gøre dig sygNy viden: Hjertesorger kan faktisk gøre dig syg

I et nyt studie påvises det, hvordan sorg kan have en direkte effekt på helbredet.

storybild

Sorg kan have direkte konsekvenser for helbredet, jo højere oppe i alderen, man er. (Billede: Polfoto)

Det er en sørgelig, men på sin vis også romantisk historie: En ældre kvinde omkommer, og husbonden gennem flere årtier dør få måneder, uger eller sågar dage efter. Man siger, at han i så fald dør af hjertesorger - og det er faktisk også på sin vis det, han gør.

Barbara og Bob var gift i 63 år og døde den samme dag
Barbara og Bob var gift i 63 år og døde den samme dag

Det tyder det på i et nyt studie publiceret af forskere fra University of Birmingham i England. Her har man fundet ud af, at de stresshormoner, der udskilles, når man gennemgår sorg, er direkte forbundet med svækkelse af immunforsvaret.

Man har undersøgt 41 unge (cirka 32 år) og 52 ældre (cirka 75 år) mennesker, hvoraf nogle var påvirket emotionelt af sorg, mens andre ikke var. Hos de sørgende ældre fandt man en øget mængde af stresshormoner samt svækket funktion af hvide blodceller, der er essentielle i bekæmpelse af sygdom.

De yngre deltageres immunforsvar var imidlertid ikke svækket, hvilket tyder på, at ældre mennesker, hvis immunforsvar er mere ‘slidt’, lider væsentligt større fysisk overlast ved sorg. Derfor skal der pludselig ikke ret meget til, før de bliver alvorligt syge, mener forskerne.

- Vi har alle hørt historier om folk, der dør, mens ægtefællen er sund og rask. Så brækker de måske en hofte og får efterfølgende lungebetændelse. Hvis stress fra sorg får immunforsvaret til at stoppe med at virke optimalt, så bliver en person med en ekstra overlast som en brækket hofte mere udsat, siger en af forskerne bag studiet, Anna Phillips, ifølge Time.com.

Hans sidste ønske: At holde sin døende kone i hånden
Hans sidste ønske: At holde sin døende kone i hånden

Hormonerne DHEAS og Cortisol skal være i balance, for at immunforsvaret fungerer, som det skal. Men mængden af DHEAS, der produceres, daler omkring 30-årsalderen. Hos ældre mennesker er det nede på 20 procent.

Derfor får resultatet i denne undersøgelse forskerne til at overveje et nyt forsøg for at se, om indtagelse af DHEAS i pilleform kan modvirke de fysiologiske ændringer, der sker som følge af sorg hos ældre mennesker.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

16-årig kastede ét stykke fyrværkeri:...
bt.dk
Nadia Shilas advokat om dommen: Vi er...
bt.dk
Kvinde død efter fald fra vindue
bt.dk
Per undrer sig: Mor har været død i 9...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx