Af - 23/04-17 09:41

Denne simple vane reducerer din risiko for at dø tidligtDenne simple vane reducerer din risiko for at dø tidligt

Forskere fra Storbritannien har sat tal på, hvor vigtig en helt simpel ting kan være for dit helbred.

storybild

Modelfoto. (Billede: Scanpix/Iris/Shutterstock)

'Jeg er så glad for min cykel,
jeg kommer hurtigt langt omkring,
og det' fordi på en cykel
går det let som ingenting.'

Sådan lyder de første strofer i Poul Kjøller udødelige 'Cykelsangen', og han kunne meget vel have fortsat:

'En cykel forlænger livet, gør dit hjerte stærkt'
en cykel oser ikke, holder kræften væk'.

Ekspert: Det skal du gøre, hvis du ikke kan falde i søvn
Ekspert: Det skal du gøre, hvis du ikke kan falde i søvn

Ny forskning viser nemlig, at personer, der cykler fremfor udelukkende at tage bilen eller offentlig transport, reducerer risikoen for at dø tidligt med hele 40 procent, mindsker risikoen for hjerte-karsygdomme med 46 procent og risikoen for at få kræft med 45 procent.

Det skriver Videnskab.dk på baggrund af en meget stor befolkningsundersøgelse foretaget af forskere fra University of Glasgow, som har fulgt hele 264.337 briter. De blev spurgt om deres transportvaner, og deres svar blev efterfølgende sammenholdt med data over deres sygdomme fem år efter spørgeskemaundersøgelsen.

Studiet er publiceret i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal, og er ifølge den danske professor dr. med. Lars Bo Andersen fra norske Høgskulen på Vestlandet det hidtil største af sin slags og understøtter resultaterne fra tidligere, mindre forskningsundersøgelser.

Her er det ENESTE trick du skal kende for at blive bedre i sengen
Her er det ENESTE trick du skal kende for at blive bedre i sengen

Ud fra det britiske studie kan man imidlertid ikke konkludere, at det er cyklingen i sig selv, der er den direkte årsag til den reducerede risiko for tidlig død, hjerte-karsygdomme og kræft. Man kan nemlig ikke udelukke, at de, der cykler frem for at tage bilen eller offentlig transport, af andre årsager har et bedre helbred.

Men mindre danske undersøgelser har tidligere påvist netop en direkte årsagssammenhæng mellem cykling og reducerede risikofaktorer for at udvikle hjerte-karsygdomme - for eksempel den daglige cykeltur til skolen eller arbejdet.

- Vi har at gøre med en regelmæssig fysisk aktivitet. Det er ikke overraskende, at den regelmæssighed og hyppighed har en massiv effekt, siger Lars Bo Andersen til Videnskab.dk.

Træt af sygdom? Simpelt morgen-trick kan hjælpe mod influenza
Træt af sygdom? Simpelt morgen-trick kan hjælpe mod influenza

Sammen med danske forskerkollegaer har han lavet lavet to forsøg med effekten af cykling. Et studie med børn og et med voksne, skriver Videnskab.dk. I begge forsøg rekrutterede forskerne personer, som ikke tidligere havde cyklet. I den ene satte forskerne halvdelen af børnen til at cykle til skole, og efter tre måneder var deres kolesteroltal, blodtryk og insulinresistens forbedret markant. I det andet satte forskerne halvdelen af de voksne til at cykle i mindst 20 minutter dagligt i otte uger. Også her var effekten markant.

Danskerne er efter hollænderne det mest cyklende folkefærd i verden.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

FCK færdige i Europa League: Én mand...
bt.dk
Susan Himmelblå om ikonisk scene med...
bt.dk
Nikolaj Jacobsen ærgrer sig: 'Det er...
bt.dk
Støjberg var inviteret til at holde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx