Af - 29/09-14 11:25; Opdateret: 29/09-14 12:21

Snart kan din smartphone afsløre kræft - takket være rejeSnart kan din smartphone afsløre kræft - takket være reje

Takket være en rejes særprægede øjne kan din smartphone snart være i stand til at opdage kræft.

storybild

Knælerrejens specielle øjne gør den i stand til at se polariseret lys - og dermed kræftinficeret væv. Det har forskere nu udnyttet i et kamera. (Billede: Wikiemedia Commons)

En såkaldt knælerreje er årsagen til, at forskere fra University of Queensland i Australien har haft held til at gøre en banebrydende opfildelse: Et kamera, der kan afsløre cancer hos mennesker.

Vildt: Pige får fjernet denne 15 kilo tunge tumor
Vildt: Pige får fjernet denne 15 kilo tunge tumor

Krebsdyrets øjne er i stand til at se såkaldt polariseret lys, som reflekteres fra inficeret væv, men ikke fra raskt væv, og den egenskab har man altså nu implementeret i et kamera.

- Vi ser farver med nuancer og skygger og objekter i kontrast - et rødt æble på et grønt træ for eksempel - men vores forskning afslører et antal dyr, der bruger polariseret lys til at opdage og skelne mellem objekter, siger professor Justin Marshall fra universitetet i en pressemeddelelse.

Hundes lugtesans kan betyde gennembrud i kampen mod kræft
Hundes lugtesans kan betyde gennembrud i kampen mod kræft

- Kameraet, vi har udviklet i tæt samarbejde med amerikanske og britiske forskere, fanger videoer og kan give øjeblikkelig tilbagemelding i opdagelse af kræft … det omformer de usynlige meddelelser til farver, vores visuelle system er komfortabelt med, supplerer han.

Justin Marshall påpeger, at denne opdagelse bør kunne føre til, at kameraerne i vores smartphones bliver designet til at kunne spore kræft, så folk hjemmefra kan opdage sygdommen på et tidligt stadie.

Stort gennembrud i kræftbehandlingen: Kvinde helbredt af mæslingevaccine
Stort gennembrud i kræftbehandlingen: Kvinde helbredt af mæslingevaccine

Det er ikke en ny ting at spore cancer med polariseret lys, men hidtil har teknologien haft sine begrænsninger, og udstyret fylder meget. Med denne opfindelse håber man at gøre det langt nemmere at opdage kræft.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er vinderen af 'Divaer i Junglen'
bt.dk
Silkeborg-manager efter drama:...
bt.dk
Afbrød live-tv under Royal Run: Nu...
bt.dk
Dyrere benzin på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx