23/04-17 14:16

8 grunde til, det er virkelig sundt og godt at prutte8 grunde til, det er virkelig sundt og godt at prutte

Slip vinden!

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet øverst kan du se, hvordan du undgår at slå prutter der stinker

De fleste mennesker har et lidt anstrengt forhold til prutter. Det er sjældent særlig sexet at tale om, og hvis man kommer til at slippe en vind foran venner eller kollegaer, ender man hurtigt med at få peget fingre mod sig.

Men det er faktisk godt at prutter - det er hvertfald bedre end at holde dem inde.

Det er godt for dine omgivelser.

Dine prutter indeholder hydrogensulfid - i daglig tale svovlbrinte. I store doser er det giftigt, men i mindre doser mener man, at det kan forebygge kræft, hjerteanfald, demens og slagtilfælde. Og forskere fra University of Exeter planer om at omsætte det til et præparat, der skal give den korrekte mængde gas til skadede celler.

Du undgår oppustet mave

– Når du spiser, så bliver maden bearbejdet af bakterierne i tarmene, og det producerer luft – op til to liter i døgnet. Kommer du ikke af med luften, så vil du om eftermiddagen føle dig oppustet og utilpas, forklarer kostvejleder og sygeplejerske Anne-Marie Mortensen fra Madibalance.dk til Femina.

Det afhjælper mavesmerter

Hvis du holder en prut inde, selvom den virkelig gerne vil ud, kan det føre til udspilning af dine tarme, der giver mavesmerter. Hvis du virkelig ikke er i en situation, der er prut-værdig, kan du forsøge at massere dine mave, så gassen kan arbejde sig igennem dit system, ifølge Berkeley Wellness.

Du undgår at forgifte kroppen.

- Hvis man holder sig, så kan de giftige gasser i prutterne i stedet blive optaget i kroppen, hvor de kan give hovedpine, muskelømhed og mere eller mindre forgifte kroppen, siger læge, Carsten Vagn Hansen, til BT

Prutter fortæller om din sundhed

- Når man spiser mad, der giver pruttemave, er det den eneste måde, mikroberne i tarmene kan få næring. Hvis ikke vi tilførte dem kulhydrater, ville de have svært ved at overleve , siger gastroenterologen, Purna Kashyap, til NPR.

Det sikrer dig en afbalanceret kost

Prutternes hyppighed og duft - eller lugt om man vil - er en god indikator for, om man har en sund og varieret kost. Hvis dine prutter lugter, spiser du måske for meget rødt kød, æg og mælkjeprodukter. Og hvis du næsten aldrig prutter, er det muligvis et tegn på, at du skal til at spise flere grøntsager som eksempelvis broccoli og blomkål.

Din afføring lugter mindre, når du prutter meget.

- Luft i tarmsystemet ligger og bliver opblandet med den kedelige lugt fra afføringen. Jo længere tid, afføringen og luften er i tarmsystemet, desto værre kommer luften til at lugte, siger specialsygeplejerske Gerd Johnsen til metroxpress.

Det er sindssygt rart

Lad os være ærlige - det er sindssygt rart og lettende at sende en varm vind ud i lokalet eller under dynen. 😌


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Andreas Christensen scorede...
bt.dk
Nye detaljer om det uhyggelige...
bt.dk
To teenagepiger havde billet til...
bt.dk
Forskere har fundet verdens vildeste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx