Af Lars Dinesen - 06/10-17 16:15

11-årig dreng mistede evnen til at se: Så opdagede lægerne, hvad han havde spist11-årig dreng mistede evnen til at se: Så opdagede lægerne, hvad han havde spist

Til sidst kunne drengen kun se ting, der var maksimalt 30 centimeter væk fra hans øjne.

storybild

Her ses drengens øje. (Billede: JAMA Pediatrics Clinical Challenge)

En canadisk dreng har over en periode på otte måneder gradvist mistet synet. Først da lægerne opdagede, hvad han spiste på fast basis, kunne de knække koden til hans mystiske lidelse.

Det skriver fagbladet for børnelæger JAMA Pediatrics Clinical Challenge i oktoberudgaven.

30 centimeter ud for sit ansigt. Det var den største afstand en 11-årig canadisk dreng kunne se en hånd vinke foran sine øjne efter en periode, hvor hans syn gradvist var blevet værre og værre. Drengens nattesyn var røget, han var meget følsom overfor lys og kunne kun se meget dårligt. Desuden led han af tørre øjne. De lægelige eksperter måtte kradse sig godt og grundigt i håret, før de fandt ud af, hvad der var los.

Foto:JAMA Pediatrics Clinical Challenge

Den 11-årige patient led også af en række omfattende allergier overfor madvarer, hvilket afstedkom, at han skulle spise efter en meget stram diætplan. Kartofler, svinekød, lam, æbler, agurk og morgenmadsproduktet Cheerios var det eneste drengen måtte spise, ellers ville han slå ud i svære eksemudbrud. Det havde en anden læge ordineret.

Netop den kombination af madvarer har en uheldig ting til fælles. De er alle meget fattige på vitamin A, der blandt andet er vigtigt for synet. Vitaminmangel er ellers en sjælden ting at støde på i et industriland som Canada, men det kliniske tilfælde skal nu være med til at skabe fokus på, at særligt børn på stramme kostplaner får de mineraler og sporstoffer, som deres krop kræver for at fungere ordentligt.

Lægerne behandlede drengen med det dårlige syn ved at give ham megadoser af A-vitamin. Normalt kan man rette op mistet syn, men lægerne er usikre på, hvorvidt den 11-årige dreng vil komme sig 100 procent.

Man kan blandt andet få nok A-vitamin ved at spise ting som leverpostej, smør, æggeblomme, fede fisk og skaldyr - samt gulerødder, grønkål, spinat, græskar og røde peberfrugter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sjællandsk kvinde vandt endelig: 'Jeg...
bt.dk
Jeg havde to magiske tal i min...
bt.dk
Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Læge kiggede stortalent i øjnene, da...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx