Af - 25/08-15 11:35; Opdateret: 25/08-15 11:48

Aarhus-forskere med \Aarhus-forskere med "vildt" kort: Sådan vil verden se ud uden mennesker

Hvis der ikke levede mennesker, så ville verdens dyreliv være noget anderledes, og elefanter på de danske marker ville ikke være utænkeligt.

Bildstrecke im Grossformat »

En flok elefanter i stedet for Esbjerg og hundredevis af næsehorn på den jyske hede. Sådan kunne det have været i Danmark, hvis vi mennesker ikke havde ødelagt det hele med vores eksistens.

Et hold forskere fra Aarhus har undersøgt, hvordan store dyrearter ville have udbredt sig på Jorden, hvis de ikke var blevet påvirket af mennesker. I den forbindelse har de lavet et verdenskort, som du kan se i galleriet øverst.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Med store pattedyr menes der dem på over 45 kilo, og dem har vi ikke mange af her i landet, selv om ulven er kommet tilbage. Men Danmark er langt fra det eneste sted, hvor mennesket har begrænset pattedyrs udbredelse, fortæller professor Jens-Christian Svenning fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

- Det er et verdensomspændende fænomen. Og forskellen mellem de nuværende forhold, og hvordan det kunne have været, er særdeles stor de fleste steder, siger han til universitetets hjemmeside.

Disse butikskæder mangler vi i Aarhus
Disse butikskæder mangler vi i Aarhus

Som man kan se på de to kort, er det især i Nord- og Sydamerika, at der kunne være flere store pattedyr, hvis det ikke var for os mennesker. I stedet er det stort set kun i Afrika, at man kan finde de store dyr.

- De fleste safarirejser i dag går til Afrika, men under naturlige omstændigheder ville der sikkert have været flest store dyr i Texas og ikke Tanzania, siger Søren Faurby fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet

- Vi tager ikke på safari i Afrika, fordi Afrika er naturligt rigt på pattedyrarter. Vi gør det, fordi det er et af de eneste steder, hvor vi endnu ikke har udryddet de fleste store dyr, siger han.

Stod i kø i flere dage: Unge drenge røvet for kostbare Kanye West-sko
Stod i kø i flere dage: Unge drenge røvet for kostbare Kanye West-sko

LÆS OGSÅ: Medina takker Aarhus-fans for koncert - i undertøj

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx