Af - 24/07-15 17:18

Forskere: Derfor bliver nogle mennesker fremmedfjendskeForskere: Derfor bliver nogle mennesker fremmedfjendske

Forskere på Karolinska instituttet nær Stockholm i Sverige er kommet tættere på en forståelse af, hvorfor vi som mennesker bliver fremmedfjendske. Det sker oppe i hjernen.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Tidligere studier har vist, at vi mennesker – oppe i vores hjerner - kæder frygt sammen med personer, der har en anden hudfarve end vores egen.

Et forskerhold på Karolinska instituttet i den svenske by Solna uden for Stockholm er med ny forskning kommet tættere på en forståelse af, hvorfor vores hjerner danner disse fordomme:

- Det er første gang, vi måler hjerneaktivitet i forbindelse indlæringen af dette, siger Tanaz Molapour, ph.d.-studerende ved Institut for Klinisk Neurovidenskab, til det svenske nyhedsbureau TT.

GALLERI: Svensk politi fandt lejlighed fyldt med nazi-symboler
GALLERI: Svensk politi fandt lejlighed fyldt med nazi-symboler

Tanaz Molapour henviser til, at de i Karolinska-studiet kørte forsøg på 20 hvide personer, som blev præsenteret for billeder af henholdsvis to sorte og to hvide ansigter. Samtidig med, at billederne af de to ansigter blev vist, fik de stød, hvorfor hjernen registrerede en ubehagelig oplevelse ved synet af dem.

Efterfølgende fik de vist de samme ansigter. Denne gang uden at få sendt elektriske impulser gennem kroppen, hvilket understregede, at der reelt ikke var nogen fare forbundet ved dem.

To dage senere blev forsøgspersonerne bedt om at placere bolde ud for både sorte og hvide ansigter, de aldrig havde set før.

Udlover 185.000 i dusør for norske nazister
Udlover 185.000 i dusør for norske nazister

Kendt tøjbutik sælger nazi-skjorte: Vi fortryder, men sælger den fortsat
Kendt tøjbutik sælger nazi-skjorte: Vi fortryder, men sælger den fortsat

I begge tilfælde kunne forskerne registrere reaktioner på ubehag i hjernen. Men forskerne kunne samtidig konstatere, at visse forsøgspersoner reagerede kraftigst på billederne af de sorte ansigter, selvom det ud fra forsøget burde havde været ligeligt fordelt, eftersom de både havde fået stød under fremvisningen af sorte og hvide ansigter.

- På gruppeniveau prøvede forsøgspersonerne at placere lige mange bolde ud fra både hvide og sorte ansigter, men individuelt kunne vi konstatere forskelligheder, siger Tanaz Molapour, som understreger, at studiet styrker vores forståelse af, hvordan fordomme over for sociale og etniske grupper skabes i hjernen:

Nazist fra dødslejr får 8.750 kroner om måneden af USA
Nazist fra dødslejr får 8.750 kroner om måneden af USA

- Det hjælper os grundlæggende til at forstå mekanismerne af fordomme og partiskhed, og hvordan de opstår. Det handler ikke blot om etniske grupper, men mere generelt hvordan vi inddeler mennesker i forskellige grupper, og hvordan det påvirker vores måde at agere over for dem, siger Tanaz Molapour.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
23-årige Hans-Christian er...
bt.dk
Formel 1 i Danmark: Nu lever drømmen...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx