Af - 12/06-15 06:16

Blot 10 gram af disse 'nødder' beskytter mod mange sygdommeBlot 10 gram af disse 'nødder' beskytter mod mange sygdomme

Ny forskning viser, at en daglig ration nødder hjælper imod alt fra lungesygdomme til kræft.

storybild

Arkivnødder (Billede: Polfoto/AP)

Et nyt hollansk studie viser, at en ganske halv håndfuld nødder eller jordnødder hver dag kan hjælpe gevaldigt på sundheden.

Det skriver Science Daily.

En ny videnskabelig artikel, der optræder i tidsskriftet 'International Journal of Epidemiology' viser en forbindelse imellem indtag af peanuts eller nødder og en lavere dødelighed.

Mænd og kvinder, der hver dag spiser mellem 10 og 15 gram nødder har en lavere risiko for at dø af en lang række sygdomme i forhold til folk, der hverken spiser nødder eller peanuts.

Forsker: Mænd med lavere løn er oftere utro
Forsker: Mænd med lavere løn er oftere utro

Det skal siges, at peanuts eller jordnødder trods navnet, teknisk set ikke er en nød, men en bælgfrugt, rent botanisk set.

Nedgangen i dødelighed var mest markant på luftvejssygdomme, nervelidelser som alzheimers og ALS og diabetes. Derefter følger kræft og hjertekarsygdomme, mener forskerne fra universitetet i Maastricht.

Et andet studie viste tidligere på året, at jordnødder faktisk kan kurere allergi for, ja, jordnødder i små børn.

Forskere: Kvinder husker bedst - men sådan kan mænd indhente dem
Forskere: Kvinder husker bedst - men sådan kan mænd indhente dem

Studiet er udført på hollandsk gruppe mennesker, og har løbet fra 1986 og har involveret 120.000 mennesker i aldersgruppen 55-69 år.

Resultaterne bekræfter tidligere forskningsresultater fra USA og Asien. De studier har typisk udelukkende koncentreret sig om kredsløbssygdomme.

Ifølge epidemiolog, projektleder og professor Piet van den Brandt, så er flere nødder dog ikke nødvendigvis bedre.

Optimist eller pessimist? Forskellen er 1.500 kroner om måneden i løn
Optimist eller pessimist? Forskellen er 1.500 kroner om måneden i løn

- Det var bemærkelsesværdigt, at en markant lavere dødelighed allerede blev observeret ved 15 gram nødder eller peanuts i snit hver dag (omkring en halv håndfuld) Et højere indtag giver en mere gavnlig effekt, siger professoren.

Peanuts og nødder fra træer indeholde begge en del gavnlige stoffer, såsom både enkelt- og flerumættede fedtsyrer, forskellige vitaminer, fibre og antioxidanter.

Den sunde effekt gælder dog ikke jordnøddesmør, der ofte indeholder både vegetabilsk olie og salt, og tidligere har været en usund kilde til de farlige transfedtsyrer.

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Sådan gør kaffe din erektion bedre

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx