Af - 24/03-14 16:25

Levende medicin finder og kurerer selv sygdommeLevende medicin finder og kurerer selv sygdomme

På SDU arbejder forskere på at skabe selv-reparerende computere og levende medicin – altså kunstigt liv – der på sigt kan ændre menneskers måde at leve på.

storybild

(Billede: Polfoto/Phototake)

Levende teknologi er et tværfagligt forskningsfelt, der kombinerer computervidenskab, biotek og nanoteknologi.

Ført an af professor og centerleder på Fundamental Living Institute, Steen Rasmussen, udfører forskere på SDU simple forsøg med kunstige celler.

Det gør forskergruppen i håbet om at skabe en såkaldt intelligent teknologi, der bryder med naturens love og vores gængse opfattelse af liv:

- Vi bygger levende materialer ud af ikke-levende materialer og prøver at forstå, hvad det betyder at være levende. Det gør vi, fordi det er en af de største videnskabelige udfordringer, jeg kan se, vi har i dag, og som vi kan løse, forklarer Steen Rasmussen.

Hos Videnskab.dk kan du se en video, hvor forskere forklarer om den fascinerende nye teknologi, som er lige på trapperne.

Læs her: Kunstigt liv - ren Science Fiction

Ifølge professor Steen Rasmussen bliver levende teknologi den næste store revolution.

Historisk set følger den i kølvandet på 1900-tallets industrielle revolution med dens automatisering af masseproduktionen i fabrikker og it-revolutionen i slutningen af det 20. århundrede, hvor de personlige informationsprocesseringer i computere og internettet blev automatiseret.

Læs også hos Videnskab.dk: Kunstigt liv – så langt er vi nået

Næste skridt i denne udvikling er at skabe kunstigt liv, hvis egenskaber og forudsætning for liv netop er baseret på en kombination af informationsprocessering og produktion:

- Det er præcist dét, som levende systemer kan integrere på en meget smuk måde. Og det er det, vi nok skal finde ud af at gøre teknologisk, lyder det målrettet fra Steen Rasmussen.

På SDU arbejder Steen Rasmussen og hans team på at udvikle den nødvendige videnskab, der skal til for at skabe minimalt liv.

De arbejder bl.a. på at lave et fysisk, kemisk system, der er i stand til at tage ressourcer ind og omdanne dem til små byggesten, der kan vokse og dele sig.

Læs også hos Videnskab.dk: Leger forskere Gud, når de skaber kunstigt liv?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx