Af - 04/12-13 20:51

Blodprøve kan snart afsløre brystkræftBlodprøve kan snart afsløre brystkræft

Ny forsknng viser, at tidlige stadier af brystkræft snart kan opdages ved en simpel blodprøve.

storybild

(Billede: Polfoto)

Brystkræft er den form for kræft, der hyppigst rammer danske kvinder. Hvert år dør omkring 1.200 kvinder af brystkræft i Danmark alene.

Brystkræft diagnostiseres i dag på baggrund af lægeundersøgelser af brystet, billedundersøgelse og vævsprøve. Det kan være fortid. Ny forskning i USA antyder nemlig, at tidlige stadier af brystkræft kan opdages ved en enkelt blodprøve. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

Amerikanske forskere fra Houston Methodist Research har opdaget, at en bestemt biomarkør i blodbanen, enzymet CPN, kan afsløre, om der er spirende tumorvækst i brystvæv. Den opdagelse kan betyde, at brystkræft i fremtiden vil kunne blive diagnosticeret på en ny og hurtig måde.

Friis Bachs kone ramt af kræft
Friis Bachs kone ramt af kræft

Ifølge forskerne kan én blodprøve være nok til at opdage tidlige stadier af brystkræft.

Denne undersøgelse er den seneste i rækken af undersøgelser, hvor der er fokus på tidlig diagnosticering af kræft. Forskere har især fokus på brystkræft, kræft i bugspytkirtlen og andre kræftformer, der kan være svære at opdage i tide.

Vilde idealer gør kræftsyge deprimerede
Vilde idealer gør kræftsyge deprimerede

- Vi anser det for et gevaldigt fremskridt, at man på en sikker måde kan stille diagnoser på en simpel blodprøve. Det kan spare patienter for flere og mere ubehagelige undersøgelser. Desuden er det et klart fremskridt, at man nu kan stille diagnosen på et langt tidligere tidspunkt, og på sigt ville sådanne prøver måske endda kunne anvendes til screening eller sammen med, siger Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefalig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Mads Langers skade forværret: 'Jeg...
bt.dk
Brand i lejlighed: Person var død, da...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx