Af - 04/03-15 15:16; Opdateret: 05/03-15 12:41

Du er næppe nede med influenza: Så tit rammer den i virkelighedenDu er næppe nede med influenza: Så tit rammer den i virkeligheden

En reel influenza rammer kun voksne med års mellemrum, det viser ny forskning fra Storbritannien.

storybild

arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Jens Kalaene)

Hvis næsen løber, temperaturen er skyhøj og stemmen er mere end hæs, så er det langtfra sikkert, at det er influenza, der har sendt dig ned med flaget.

Sygdommen rammer nemlig kun voksne med mange års mellemrum.

Det skriver Daily Mail.

Det er formentlig forkert, når de fleste i disse dage melder sig syge overfor chefen med undskyldningen: 'Jeg har influenza.'

Et hold forskere fra Imperial College London har nemlig undersøgt sagen, og konkluderer, at voksne kun bliver ramt af en vaskeægte influenza to gange indenfor en periode på ti år.

Influenzavaccine: Sundhedsstyrelsen fortier alvorlige bivirkninger
Influenzavaccine: Sundhedsstyrelsen fortier alvorlige bivirkninger

Altså godt hvert femte år.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan være syg og dårlig. Men så er grunden nok en anden end den frygtede 'man flu.' Selv om de samtidig påpeger, at sygdommen ikke er forbeholdt mænd. Begge køn kan få en omgang influenza, selv om den er sjælden og altså ikke slår til så tit hos voksne.

Forskernes resultater bygger på 151 blodprøver, som de har tappet fra både mænd, kvinder og børn. Her har man så testet for de såkaldte antistoffer, som kroppen udvikler til at bekæmpe sygdomme med. Videnskabsfolkene har holdt dem op imod ni forskellige varianter og strenge af influenza, der har hærget igennem de sidste 30 år.

Børn er mere sårbare overfor influenza. De små bliver ramt af en rigtig influenza hvert andet år. Lægerne kalder de helt unge for 'superspredere,' når det kommer til influenza. Et faktum, der er flere gode årsager til. Børn er tit i fysisk kontakt med deres venner, de vasker ikke hænder så tit og holder sig ikke for munden, når de hoster.

Frem imod teenageårerne og i de tidlige voksenår bliver der længere og længere imellem, at man får influenza. Når man først fylder 30, får man typisk kun influenza to gange på ti år.

Influenza-vaccination beskytter dig sjældent
Influenza-vaccination beskytter dig sjældent

Den ledende forfatter til det videnskabelige studie peger på, at man godt kan være syg og utilpas, selv om man ikke har en vaskeægte influenza. Ofte kan det være en slem gang forkølelse, der slår ud med nogle af de samme sygdomstegn.

- Der er meget diskussion indenfor vores felt om, hvor tit folk får influenza i forhold til influenza-lignende symptomer, der er forårsaget af noget andet, siger dr. Adam Kucharski.

En medforfatter siger, at folk ofte overbruger ordet 'influenza' og bruger det forkert.

- Folk mener ikke 'influenza,' når de siger 'influenza,' siger dr. Steven Riley og fortsætter:

Matas-vaccinationer kan være livsfarlige
Matas-vaccinationer kan være livsfarlige

- Det, de egentlig mener, er at de har en slem luftvejssygdom, og dem er der temmelig mange af, siger professoren.

Derfor bør usympatiske chefer nok se igennem fingre med, at deres medarbejdere ikke taler helt sandt, når de melder sig syge med den selvstillede diagnose 'influenza.' Man kan sagtens være rigtig syg, selv om man reelt ikke er inficeret af en influenza-virus.

Det videnskabelige studie er offentliggjort i tidsskriftet PLOS Biology, og forfatterne håber, at man kan bruge resultaterne til at kunne udvikle en mere effektiv vaccine imod influenza.

LÆS OGSÅ: Forskere genskaber livsfarlig virus: 'Fuldstændig vanvittigt!'

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Eksperter: Valget i Rusland er et...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx