Af - 12/08-15 09:25; Opdateret: 12/08-15 09:36

Ny forskning afliver myte: Musik i ørerne giver ikke flere ulykkerNy forskning afliver myte: Musik i ørerne giver ikke flere ulykker

Musik i ørerne under cykelturen eller en telefonsamtale imens du kører bil leder ifølge svensk forskning ikke til flere ulykker. Faktisk skærper det dine sanser og gør dig til en mere bevidst trafikant.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Når du i disse Copenhagen Pride-tider suser gennem byen på din tohjulede og hører The Weather Girls megahit fra 1982 'It's Raining Men' på fuld skrue i din iPod, behøver du ikke længere bekymre dig om, at musikken skal sløre din opmærksomhed og udsætte dig for ekstra fare.

Svensk forskning fra Statens Vej- og Transportforskningsinstitut (VTI) og Karlstad Universitet afliver nemlig myten om, at det skulle være særligt farligt at kombinere musik og cykling.

København er kåret til verdens bedste cykelby
København er kåret til verdens bedste cykelby

Flere tager jernhesten i Aarhus
Flere tager jernhesten i Aarhus

Tests på både cyklister og bilister viser, at personer, som lytter til musik eller fører en samtale, imens de cykler eller kører bil, er mere opmærksomme på trafik og omgivelser.

- Hvis telefonen ringede under kørslen, standsede cyklisten helt eller satte farten ned. Bilisten kørte automatisk langsommere og holdt større afstand til medtrafikanter, siger Maria Krafft, der er trafiksikkerhedsdirektør hos Trafikverket, som har været med til at finansiere forskningen.

Det skriver flere svenske aviser. Heriblandt Sydsvenskan.

God musik - mere fart
Ifølge forskerne viste undersøgelsen samtidig, at cyklisterne trampede ekstra hårdt i pedalerne, når der kom en sang på iPod'en, som de var ekstra glade for.

- Med en vis type musik øgedes hastigheden, lyder det fra Maria Krafft.

Forskerne fandt ligeledes frem til, at mobiltelefoner kan kobles sammen med 0,2 procent af alle indrapporterede ulykker til skadestuen under en femårig periode. Men en klar sammenhæng mellem høj hastighed og flere ulykker, kunne man ikke påvise.

Forskning: Cyklister er 40 procent mindre stressede
Forskning: Cyklister er 40 procent mindre stressede

TV: Denne video skal alle cyklister se - undgå højresvingsulykker sådan her
TV: Denne video skal alle cyklister se - undgå højresvingsulykker sådan her

- De to ting stemmer ikke overens, da man samtidig kompenserer måden man agerer på, og derfor er vi ikke superbekymrede. Dog betyder det ikke, at vi går ud og opfordrer folk til at have musik i ørerne, siger Maria Krafft.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx