Af - 21/06-15 21:00; Opdateret: 21/06-15 21:56

Pisseklamt! Det er IKKE klor, som får dine øjne til at blive røde i svømmehallenPisseklamt! Det er IKKE klor, som får dine øjne til at blive røde i svømmehallen

Det er en myte, som de fleste har fået at vide. Den rigtige årsag er decideret ulækker.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Du kender det sikkert selv... Efter en tur i svømmehallen får du ondt i øjnene, og de bliver ildrøde. Du tænker og har måske endda også fået fortalt, at det skyldes kloren i vandet.

Og det er ikke helt sandt. Faktisk er årsagen bag de røde øjne lidt klam.

Det amerikanske Centers for Disease Control (CDC) har i samarbejde med the Water Quality and Health Council og the National Swimming Pool Foundation lavet et projekt, hvor de vil oplyse amerikanske borgere om de mulige farer, der er ved at benytte svømmehallen, og hvordan man opfører sig bedst muligt, når man hopper i bassinet.

WTF..? Det er IKKE alkoholen der giver dig tømmermænd
WTF..? Det er IKKE alkoholen der giver dig tømmermænd

I den forbindelse fortæller Ph.d. Michael J. Beach fra CDC, at det er en misforståelse, at det er klor, som gør, at dine øjne bliver røde, hvis du besøger den lokale svømmehal. Myten, der stadig florerer, afviser han i det følgende:

- Klor binder sig til alle de ting, som det prøver at slå ihjel. Det skaber en kemisk reaktion, som generer dig. Det er disse klorbindinger til folks urin og sved, som får dine øjne til at svie, siger han til Mens Health.com.

Man behøver endda ikke engang at lave lort eller tisse i vandet for at sprede bakterierne. Det er netop grunden til, at man skal vaske sig ordentligt, før man hopper i vandet. Michael J. Beach forklarer, at hvis man selv bærer små mængder bakterier med sig ned i vandet, så bliver det naturligvis til mange i sidste ende.

Han anbefaler klart, at man holder sig langt væk fra vandet, hvis man er syg (for at beskytte andre) eller har åbne sår på kroppen (for at beskytte sig selv).

Ole Bisted, der er centerchef ved Teknologisk Institut indenfor svømmebadsteknologi, har tidligere også udtalt til metroxpress, at urin kan få klor til at lugte kraftig og få det til at svie i øjnene, men at selve svien i øjnene ikke er farlig.

LÆS OGSÅ: TV: Denne numsevideo har hypnotiseret internettet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx