Af - 14/07-16 08:55

Forskere advarer: Hver fjerde bærer skjult ‘rødhåret kræft-gen’Forskere advarer: Hver fjerde bærer skjult ‘rødhåret kræft-gen’

Selv om man ikke er bleg og rødhåret, kan man godt være lige så overfølsom over for sol.

storybild

Selv om man ikke har bleg hud og rødt hår, kan man godt bære på en enkelt mutation af det såkaldte MC1R-gen, advarer forskerne. (Billede: Arkivfoto/Scanpix/Iris)

De fleste rødhårede med bleg hud og fregner ved godt, at de skal passe ekstra meget på i solen, hvis de vil undgå at blive forbrændt.

Men ifølge ny forskning er der mange mennesker, der - selv om de hverken er blege eller rødhårede - uden at vide det bærer på et skjult ‘rødhåret gen’, der gør dem ekstra udsatte for hudkræft som følge af for meget sol. Det skriver BBC.

Nu forstår jeg, hvorfor man kalder det en cancergrill
Nu forstår jeg, hvorfor man kalder det en cancergrill

Der er tale om en mutation af det såkaldte ‘MC1R’-gen. Hvis man har to kopier af mutationen, er det ganske tydeligt: i så fald har man rødt hår og fregner samt bleg hud, som hurtigt bliver forbrændt i solen.

Sanger Institute, der står bag forskningen, estimerer imidlertid, at hver fjerde i Storbritannien bærer på en enkelt kopi af det muterede gen. Men hos dem er der ikke nødvendigvis de samme tydelige tegn på overfølsomhed for solstråler - de kan således godt være mørkhårede for eksempel.

Dansk metode kan spore kræft længe før den bliver til knude
Dansk metode kan spore kræft længe før den bliver til knude

Forskerne har undersøgt mere end 400 patienter med modermærkekræft. Og hos de af dem, der bærer mindst en kopi af det muterede MC1R-gen, fandt man, at de var blevet udsat for hvad der svarer til 21 år ekstra i solen.

- Alle mennesker - ikke bare blege rødhårede - bør være varsomme i solen, siger forskningsleder på projektet David Adams.

Smører du dig ordentlig ind? Seks vigtige steder vi glemmer solcremen
Smører du dig ordentlig ind? Seks vigtige steder vi glemmer solcremen

Julie Sharp fra det britiske forskningscenter for cancer er enig.

- Denne vigtige undersøgelse forklarer, hvorfor rødhårede mennesker er nødt til at være så omhyggelige med at dække sig til under stærk sol. Men den viser også, at det ikke kun er rødhårede, der skal beskytte sig selv, siger hun.

Tjek dig selv for modermærkekræft
Tjek dig selv for modermærkekræft

Hos Kræftens Bekæmpelse i Danmark har man opstillet fire generelle solråd, som man opfordrer alle til at følge: ‘Skygge’, ‘Solhat’, ‘Solcreme’ og ‘Sluk solariet’.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx