Af - 08/08-15 09:46; Opdateret: 08/08-15 10:25

Ny viden: Så godt virker p-piller mod kræftNy viden: Så godt virker p-piller mod kræft

Et stort studie viser, at en kvindes risiko for at få kræft i livmoderen mindskes betydeligt ved brug af p-piller.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

P-piller forebygger ikke alene graviditet. Præventionsmidlet kommer også kræft i forkøbet.

Ny forskning fra Oxford Universitet viser, at effekten ved den lille pille varer ved i årtier efter, at man er stoppet med at tage dem.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

Forskerne fra det anerkendte britiske universitet har gennemgået 45 studier med i alt 100.000 deltagende kvinder. På denne baggrund kunne forskerne konkludere, at p-piller halverer risikoen for æggestokkræft efter 15 års brug.

LÆS OGSÅ: Presset til p-piller: - Kvinder, I må selv sige fra

LÆS OGSÅ: - Hvorfor skal jeg forsvare, at jeg ikke spiser p-piller?

For kræft i livmoderen var effekten endnu stærkere. Her viste 36 studier med i alt 27.276 kvinder samlet set, at risikoen for livmoderkræft falder med 25 procent, hver gang en kvinde har taget p-piller i fem år.

I begge tilfælde varede den forebyggende effekt ved i mere end 30 år – altså længe efter, at kvinderne var stoppet med at tage p-piller. Det er interessant viden, mener Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse.

- Det er ikke nyt, at p-piller har en forebyggende effekt i forhold til æggestokkræft og livmoderkræft. Det interessante er, at man her – på et meget stort materiale – har vist, at der er en langtidseffekt. Har man taget p-piller i sine unge år, har man altså stadigvæk en mindre risiko for de to kræftformer, når man bliver ældre, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

LÆS OGSÅ: Læger udskriver de farligste p-piller til hver tredje teenager

LÆS OGSÅ: Farlige p-piller: Caroline fik blodpropper i begge ben og lunger

Jens Oluf Bruun Pedersen anbefaler dog ikke, at kvinder tager p-piller for at forebygge kræft på baggrund af det nye studie. Pillerne skal forsat anvendes som et præventionsmiddel, siger han.

Blandt bivirkningerne ved p-piller er, at de øger risikoen for blodpropper og giver en let øget risiko for brystkræft og livmoderhalskræft. Den øgede kræftrisiko er dog ifølge Kræftens Bekæmpelse langt mindre end gevinsten er på æggestok- og livmoderkræft, og den varer ikke ved.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Disse p-piller fordobler risikoen for blodpropper

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx