Af Katrine Frederikke Wandrup - 20/10-17 14:51

Overrasket? Alkohol gør dig bedre til at tale fremmedsprogOverrasket? Alkohol gør dig bedre til at tale fremmedsprog

Synes du, dit engelske flyder lettere, når du er i byen og har fået et par drinks indenbords? Så er der måske noget om det.

storybild

Modelfoto. (Billede: Scanpix)

Det er velkendt, at alkohol hæmmer dine kognitive og motoriske evner, herunder særligt i forbindelse med såkaldte eksekutive funktioner som for eksempel hukommelse, opmærksomged og evnen til at stoppe uhensigtsmæssig opførsel fra din egen side.

Eksekutiv funktion handler om, at du selv kan regulere din adfærd i forhold til omstændighederne og tilpasse den til den sociale sammenhæng, du er i.

Denne funktion har stor betydning, når du skal tale dit andetsprog - som for eksempel engelsk, hvis dit modersmål er dansk. Derfor ville det måske være nærliggende at tro, at når alkoholen kommer ind, så ryger evnen til at tale andetsproget ud.

Men sådan hænger det faktisk ikke sammen. Tværtimod, har en gruppe forskere fra University of Liverpool, Maastricht University og King's College London konkluderet i en artikel i tidsskriftet Journal of Psychopharmacology.

Den overraskende konklusion bunder i, at alkohol også øger selvtilliden og mindsker den sociale angst - altså frygten for at blive til grin eller udelukket fra fællesskabet. Kombinationen af de to ting er tilsyneladende godt for evnen til at føre en samtale på et fremmedsprog med en anden person.

Fulde mennesker hjælper dog også sig selv på vej, fordi mange mener, at deres sprogfærdigheder bliver bedre efter lidt alkohol, og derfor er de ikke så nervøse og fokuserede på fejl.

I studiet undersøgte forskerne, hvor meget eller lidt alkohol, deltagerne skulle drikke, før det fik en betydning – både i forhold til hvordan de selv vurderede deres evner, og hvordan forskerne vurderede evnerne.

Forsøgspersonerne havde alle tysk som deres modersmål, læste på et hollandsk universitet og skulle i forsøget tale hollandsk. Nogle fik serveret en drink med lavt alkoholindhold, mens en kontrolgruppe fik en alkoholfri drink.

Efterfølgende ville hollændere med hollandsk som deres modersmål få afspillet lydoptagelser af samtalerne og vurdere forsøgspersonernes evne til at tale hollandsk uden at vide, hvornår de var ædru og hvornår de var påvirkede.

Forskerne fandt, at forsøgspersoner, som havde drukket alkohol, var markant bedre til at tale hollandsk end de ædru - særligt i forhold til udtale. Dog havde alkoholen ikke nogen effekt på, hvor gode forsøgspersonerne selv mente, de var til sproget.

»Det er vigtigt at understege, at deltagerne i dette forsøg indtog lave mængder alkohol. Større indtag af alkohol har muligvis ikke de samme gavnlige effekter på udtalen af et fremmedsprog,« siger en af forskerne fra Maastricht University, Fritz Renner.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Smadrer al modstand: Astralis vinder...
bt.dk
Superliga-stjerne har fået sit store...
bt.dk
Fodboldspiller fandt sin kone død:...
bt.dk
Politiet: 21-årig dykker er fundet død
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx