11/12-17 19:05

Julemanden får travlt: Nu får vi 120 stjerneskud i timenJulemanden får travlt: Nu får vi 120 stjerneskud i timen

Især fra tirsdag skal du holde godt øje med himlen.

storybild

(Billede: DESIREE MARTIN)

Som om julen ikke kan være magisk nok i sig selv, så er den også tid for den årlige stjerneskudssværm Geminiderne.

Sværmen er aktiv på himlen over os i perioden 4. til 16. december - og fra tirsdag 12. til fredag 15. er der ekstra store chancer for at se mange stjerneskud, hvis himlen er klar. Det skriver Videnskab.dk.

Den allerstørste aktivitet forventes natten mellem onsdag 13. og torsdag 14. december. Der kan det ifølge DMI.dk dog godt være skyet, mens skydækket ser bedre ud om natten både 12. december og 15. december.

Geminiderne bliver af mange anset for at være den største meteorsværm af dem alle med op til 120 stjerneskud i timen.

Der er også forholdsvis gunstige betingelser i forhold til Månens forstyrrende lys. Det er nemlig nymåne (den af Månens månefaser, hvor Månens lysstyrke, set fra Jorden, er mindst, red.) 18. december.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan en meteorsværm ødelægge en satellit?

Meteorsværmen Geminiderne har fået sit navn, fordi den ser ud til at udspringe fra et punkt i stjernebilledet Tvillingerne (også kaldet Gemini) tæt på de to klare stjerner Castor og Pollux.

Men selv om stjerneskuddene udspringer fra ét sted, kan de ses på hele himlen. Tvillingerne står op mod nordøst efter solnedgang og står højest på himlen omkring midnat. Tvillingerne står tæt på stjernebilledet Orion, som kan kendes på de tre karakteristiske bæltestjerner.

De bedste betingelser for at se stjerneskud findes ude på landet – fjernt fra byens lysforurening. Jo mørkere himlen er, desto flere lyssvage stjerneskud kan du se. Og det er dem, der er flest af.

Befinder du dig i eller nær en by, er det bedst at finde et sted, hvor du ikke bliver blændet af gadelygter eller anden belysning.

Når Geminiderne når sit maksimum, kan man forvente, at den leverer op til 120 stjerneskud hver time.

Men vær opmærksom på, at det tal er en idealiseret værdi, og at det derfor kun gælder for helt optimale betingelser. Det vil desuden ikke være alle stjerneskud, som man kan se med det blotte øje.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan kan rensdyr flyve? Forskere afslører julens mysterier

De fleste af årets markante meteorsværme opstår, når Jorden i sin bane om Solen flyver gennem skyer af støvpartikler efterladt af kometer eller asteroider.

De partikler, der giver anledning til Geminiderne, stammer fra asteroiden Phaethon, hvis bane både krydser Mars', Jordens, Venus' og Merkurs baner.

Pathethon er cirka fem kilometer i diameter, og nogle forskere mener, at den er et brudstykke af asteroiden Pallas, og at Geminidesværmen er stumper, fra dengang Phaethon brød væk fra Pallas.

Men beregninger har vist, at det materiale, der skaber Geminiderne, snarere er blevet slynget væk fra Phaethon, mens den befandt sig tæt på Solen.

  • Tag ud af byen, og find et mørkt sted, hvor lysforureningen er minimal.
  • Hav varmt tøj og måske et tæppe med. Det kræver tålmodighed at se efter stjerneskud. Især nogle af de mindre sværme, hvor der kan være langt mellem meteorerne.
  • Tjek vejrudsigten. Hvis det er overskyet, er chancen for at se stjerneskud lig nul. Tjek også, hvornår Månen står op og går ned. Man kan se flere stjerneskud, når Månen ikke er på himlen.
  • Kig op! Hvis du lægger dig ned på ryggen, har du en større del af himlen i dit synsfelt og dermed større chance for at se et stjerneskud.
  • Meteorerne kan som regel ses på hele himlen, selvom de i gennemsnit ser ud til at radiere (udgå, red.) fra et punkt i stjernebilledet Tvillingerne.
Andre artikler på Videnskab.dk:

Konkurrence: Satellit styrter ned – kan du gætte hvornår?

Wauw! Jupiters storme minder om et van Gogh-maleri

3D-billeder afslører enorme ændringer i grønlandsk giga-gletsjer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Madsens ven var med til at bygge...
bt.dk
Sophie Løhde om forhandlinger: 'Det...
bt.dk
Amerikansk seriemorder anholdt
bt.dk
Kongehusekspert om prins Nikolais nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx