Af David Andersen - 26/09-17 13:38

Sådan genkender du en psykopat på deres musiksmagSådan genkender du en psykopat på deres musiksmag

Ny forskning viser, at psykopater er glade for hiphop og R&B - og særligt to numre med Eminem og Blackstreet.

storybild

Psykopater fascinerer og skræmmer os, og der er skrevet og sagt meget om, hvordan man spotter dem, så man kan holde sig langt væk fra dem.

Derfor bliver der også forsket meget i det, der kaldes psykopat-spektret, som kan afsløre samvittighedsløse mennesker uden empati, der udviser en særligt sadistisk, narcissistisk og aggressiv adfærd.

Nu har forskere fra New York University fået et stort gennembrud i den forskning, idet de har sammenholdt en undersøgelse af folks musiksmag med, hvordan de ligger på psykopatspektret.

200 personer har lyttet til 260 numre fra alle musikgenrer, og på trods af det lave antal testpersoner har forskerne fået øje på nogle meget konkrete tendenser, som de kan arbejde videre med, skriver The Guardian.

Undersøgelsen viste, at psykopater ikke har en forkærlighed for klassisk musik, som det ellers hyppigt bliver beskrevet i populærkultur, f.eks. i filmene om kannibalen Hannibal Lecter.

De er derimod særligt glade for hiphop og R&B - og i særdeleshed de to sange 'Lose Yourself' med Eminem og 'No Diggity' med Blackstreet.

»Medierne portrætterer psykopater som øksemordere og seriemordere, men i virkeligheden er det ikke så indlysende; de er ikke som Jokeren i Batman. De arbejder måske lige ved siden af dig, og de går i et med mængden. De er det sorte stof i psykologien, siger Pascal Wallisch, leder af undersøgelsen, til The Guardian.

I den almene befolkning er cirka 1 ud af 100 psykopat - i amerikanske fængsler er der ganske mange flere. Her er en ud af fem indsatte psykopat.

»Disse mennesker skal ikke være i position til at gøre en masse skade. Vi har brug for et værktøj til at identificere dem, uden at de ved det eller har givet tilladelse til det, siger Wallisch til The Guardian.

På baggrund af hans og forskerteamets indledende undersøgelser vil de nu fortsætte med at indsamle empirisk data, og det bliver med data fra noget mere end 200 personer.

Pascal Wallisch fremhæver, at mens de ovennævnte sange er favoritterne blandt psykopater, så har undersøgelsen også påvist, hvilke sange der kan bruges til at spore sig ind på, om folk er psykopater. Dem vil han ikke afsløre, da det vil kompromittere deres arbejde.

Resultatet fra New York University stemmer overens med den forskning, som psykologen Kevin Dutton fra Oxford University tidligere har lavet. I samarbejde med britiske Channel 4 har han lavet en online-undersøgelse, hvor mere end tre milioner mennesker har svaret.

På trods af usikkerheden ved en anonym onlineundersøgelse viser den med rimelig sikkerhed, at psykopater foretrækker rapmusik frem for jazz og klassik musik, skriver The Guardian.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: Menneskejagt i gang efter...
bt.dk
Kinesisk politi deler billede af...
bt.dk
Øjenskade hæmmede modstanderen - og...
bt.dk
Wozniacki risikerer at miste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx