Af Mathias Tuxen - 15/08-17 11:10

De fleste unge har denne klamme vane - gør du det selv? De fleste unge har denne klamme vane - gør du det selv?

Det kniber med håndvasken hos de unge, viser ny undersøgelse. Kun hver fjerde af de 18-28-årige vasker konsekvent hænder, inden de går til frokost. Tankevækkende og uheldigt, mener hygiejneekspert.

storybild

De fleste ved, at det er god hygiejne at vaske hænder efter et toiletbesøg for at forhindre spredning af bakterier og sygdomme. Det er dog ikke alle, der ved, at de også skal vaske deres hænder før et måltid.

Mange unge danskere springer nemlig ofte håndvasken over, inden de går til frokost. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for hygiejnevirksomheden Initial, og som Metroxpress har set.

Kun 28 procent af de 18-34 årige - eller lidt over hver fjerde - vasker konsekvent deres hænder før frokost. Hygiejneekspert og forfatter til bloggen pletvæk.dk, Michael René, kalder tallene for tankevækkende.

»Når så mange unge mennesker ikke vasker deres hænder før frokost, så medbringer de en risiko til middagsbordet. Virus og patogene bakterier fra urene overflader overføres nemt til mad og serveringsredskaber i et køkken eller i en kantine. Jo flere kontaktflader jo større risiko. Og er man uheldig, kan man overføre sygdomsfremkaldende bakterier til sig selv og andre,« forklarer han.

Tallene ser dog bedre ud for den ældre del af befolkningen, hvor 46 procent af de 35-54-årige altid vasker hænder før frokost, og blandt de +55-årige er det 53 procent.

Hygiejneekspert Michael René fortæller, at resultaterne af undersøgelsen viser, at der er behov for at optimere vidensniveauet blandt den yngre del af befolkningen. Hans erfaring er, at jo ældre folk er, desto mere hygiejniske bliver de.

Selvom der først skal være tale om en vis volumen af bakterier, før det udgør en sundhedsrisiko, kan konsekvenserne mærkes, hvis først skaden er sket. Det lærer den yngre generation sikkert hurtigt, forklarer han.

»Mange unge glemmer måske håndvasken, fordi de ikke ved, at det er vigtigt. Men oplever de først på egen hånd at ligge i sengen eller sidde på toilettet i flere dage, tjener den erfaring formentlig som en huskeregel omkring vigtigheden af god hygiejne,« siger Michael René.

Glemmer også sæben

De unge hygiejne-forbrydere dumper også i brugen af sæbe. Kun 69 procent af de 18-34-årige danskere bruger altid sæbe, når de vasker hænderne. For de 35-54-årige er det 78 procent, mens det er 80 procent for danskere over 55 år. Og det overrasker Michael René.

»Man skal altid vaske sine hænder med sæbe, hvis det overhovedet skal hjælpe. Skyller man kun hænderne i vand alene, så er næsten lige så slemt, som slet ikke at vaske dem,« forklarer hygiejneeksperten. Han udpeger desuden fælleshåndklædet som en stor hygiejnesynder på badeværelset, da det hurtigt bliver et optimalt vækstmedie for sygdomsfremkaldende bakterier.

Hvor ofte vasker du hænder inden frokost? (18-34 år)

Altid:  28 procent

Ofte: 27 procent

Af og til: 23 procent.

Sjældent: 10 procent.

Aldrig: 9 procent.

Ved ikke: 3 procent.

Kilde: 2.543 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGov Panelet har svaret i perioden 10.-15. maj 2017. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for Morsing PR

 

Sådan vasker du hænder:

Hænder og håndled fugtes, inden sæben kommes på

Sæben fordeles grundigt

Vask grundigt i minimum 15 sekunder. Husk fingerspidser, tommelfingre, mellemrum mellem fingrene samt håndrygge, håndflader og håndled

Skyl sæben af og dup hænderne helt tørre

Luk hanen med papirhåndklædet

Du skal vaske hænder:

Efter toiletbesøg

Efter indkøbsture, afhentning i daginstitutioner, ture i offentlig transport mv.

Før du begynder at lave mad/spise

Når du har pudset næse eller nyst i hænderne

Når du har tørret snotnæse eller skiftet ble på dit barn

Efter håndtering af snavset vasketøj

Når du har håndteret råt kød, grøntsager eller jord

Hånddesinfektion med håndsprit kan bruges, når der ikke er adgang til vand og sæbe, og forudsat hænderne ikke er synligt snavsede

KILDE: Sundhedsstyrelsen

 

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx