Af - 25/03-15 08:32; Opdateret: 25/03-15 08:45

Forskerne advarer: Det er farligere at sove for længe - end for lidtForskerne advarer: Det er farligere at sove for længe - end for lidt

Det er ikke kun for lidt søvn, der kan have en skadelig effekt på helbredet - syvsoverne løber en endnu større risiko.

Bildstrecke im Grossformat »

Ovenfor kan du få et par tip til at sove bedre.

Voksne, der ofte sover længere end otte timer, kan have en 30 procent større chance for at dø tidligt, lyder den opsigtsvækkende konklusion på et nyt videnskabeligt studie. Det er mindre farligt at få for lidt søvn.

Det skriver engelske Telegraph.

Hvis du ofte har svært ved at lade hovedpuden slippe sit fast greb i dig, så kan du være større fare end de, der ikke får sovet nok. Det er en af de slutninger, som forskerne fra Warwick University er kommet frem til efter at have spurgt over en mio. mennesker til deres søvnvaner. Studiets data spænder over et årti, og forskerne har tjekket ind med deres testpersoner for at se, hvordan det gik dem over tid.

De, der slumrede i mere end otte timer hver nat, blev kategoriseret som langtidssovende, og de kan være i samme farezone som de korttidssovende, der kun får lukket øjnene i seks timer eller mindre i døgnet. De helbredsmæssige konsekvenser for begge grupper tæller blandt andet depression, hjerteproblemer, diabetes og følgesygdomme.

Bider du negle? Så har du nok denne type personlighed
Bider du negle? Så har du nok denne type personlighed

Forskerne er samtidig kommet frem til, at syv til otte timer i sengen er det bedste for de fleste voksne.

En af forskerne bag studiet, Franco Cappuccio, der er professor i kredsløbsmedicin og epidemiologi, kom frem til, at dødeligheden blandt de langtidssovende var 30 procent højere end hos de, der sov i omkring syv timer.

Hos de, der sov for kort, var risikoen øget med 12 procent.

Let at distrahere? Så har du nok denne egenskab
Let at distrahere? Så har du nok denne egenskab

Den større risiko for helbredet, hvis man ikke sover mellem syv og otte timer er det ligeså skidt for helbredet som at drikke flere genstande alkohol hver dag.

Læge Gregg Jacobs fra Sleep Disorders Center på University of Massachusetts Medical School, mener, at studiet er retvisende og minder om andre studier, der har vist det samme.

- De syv timers søvn dukker op igen og igen, siger han.

Du er næppe nede med influenza: Så tit rammer den i virkeligheden
Du er næppe nede med influenza: Så tit rammer den i virkeligheden

- Den typiske voksne melder, at de får syv timers søvn i døgnet, og det er faktisk også medianen for den voksne befolkning i hele verden, siger søvnlægen.


LÆS OGSÅ: Ny forskning: Så lang er en penis i snit

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Vildt Eriksen-show i sikker sejr!...
bt.dk
Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Snapchat gjorde grin med Rihanna:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx