Af - 13/03-16 22:05

Sådan kan dårlig søvn i barndommen påvirke resten af dit livSådan kan dårlig søvn i barndommen påvirke resten af dit liv

Det kan have konsekvenser senere i livet, hvis børn ikke har gode søvnrytmer, når de er små, viser ny forskning.

Bildstrecke im Grossformat »

Det er vigtigt, at børn får fastlagt gode søvnvaner i de første fem år af deres liv - ellers kan det påvirke dem resten af deres liv.

Det viser ny forskning fra Australien, hvor professor Kate Williams netop har færdiggjort et årelangt studie. Her har hun undersøgt søvnmønstre hos 2.880 børn fra de blev født i 2004, til de blev syv år gamle.

Tre døgn uden søvn fjerner depression
Tre døgn uden søvn fjerner depression

Studiet viser, at børn, der i de første fem år af deres liv har dårlige søvnvaner, er i fare for at udvikle problemer som indlærings- og adfærdsvanskeligheder og ADHD senere i livet. Med dårlige søvnvaner menes, at børnene eksempelvis har svært ved at falde i søvn af sig selv, at de sover uroligt eller at de vågner om natten.

Test dig selv: Har du symptomer på ADHD?
Test dig selv: Har du symptomer på ADHD?

- Jeg analyserede forældrenes rapporter af deres børns søvnvaner fra fødslen til de var omkring fem år gamle. Så sammenlignede jeg dem med børnenes adfærd på skolen, som deres lærere indgav, forklarer Kate Williams til Brisbane Times og fortsætter:

- Hvert tredje barn har eskalerende søvnproblemer, og selvfølgelig er det ikke dem alle sammen, der tilpassede sig dårligt til skolen. Men de er i større risiko for, at lærerne noterer, at de har problemer med at tilpasse sig.

Derfor bør kvinder sove længere end mænd
Derfor bør kvinder sove længere end mænd

Kate Williams mener, at forældrene har et ansvar for, at deres børn har gode søvnvaner, når de er helt små.

Ny forskning: 'Bonderøve' sover bedre end byboere
Ny forskning: 'Bonderøve' sover bedre end byboere

- Voksne skal prøve at afholde sig fra vaner som at ligge med deres børn, klappe dem og vugge dem i søvn. Gode søvnvaner er ting som faste sengetider, at undgå tid foran skærmen, at have konsistente rutiner omkring sengetid og at benytte beroligende metoder - såsom højtlæsning og stille musik, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
9-årig dreng dræber sin 13-årige...
bt.dk
68-årige Preben forstår ikke...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx