Af - 12/09-15 09:52; Opdateret: 12/09-15 10:16

Derfor føler du dig 'doven': Forskere giver dig den perfekte undskyldningDerfor føler du dig 'doven': Forskere giver dig den perfekte undskyldning

Vi er genetisk 'dovne' fra naturens side, viser nyt forskningsprojekt.

storybild

(Billede: Polfoto)

Det er ikke så underligt, at du får lyst til at vende om halvvejs på løbeturen. Din krop kæmper simpelthen imod, når du dyrker motion. Det gør den for at spare på energireserverne, viser ny forskning.

Det skriver Independent.

For mange virker det måske logisk, at kroppen forsøger at spare på energien, når du er ude at løbe. Den tese er nu blevet efterprøvet af canadiske forskere, som efter et nyt forskningsprojekt hævder at have fundet frem til, hvorfor vi pludselig føler os dovne, når vi er ude at løbe.

Folkeskolen kan ikke rumme de meget intelligente børn
Folkeskolen kan ikke rumme de meget intelligente børn

De canadiske forskere fra Simon Fraser University i Vancouver gav ni frivillige lange benskinner på - ligesom dem vi kender fra støtte til brækkede ben - for at ændre deltagernes gangart. Ved at analysere personernes gangart kunne forskerne inden for få minutter konstatere, at deltagerne ændrede deres gang - for at spare på energien.

Men mængden af energien, personernes nye gangart sparede, var minimal: Målt i kalorier var besparelsen 'peanuts' ifølge en af forskerne. Alligevel ændrer kroppen helt automatisk dens bevægelser for at spare på energien så meget som muligt. Ifølge forskerne er vi mennesker altså fra naturens side dovne.

NEMO: Sådan får du mere energi
NEMO: Sådan får du mere energi

- Vi har her påvist en fysiologisk basis for dovenskab, siger Max Donelan i rapporten offentliggjort i tidsskriftet Current Biology.

Her skriver den canadiske videnskabsmand, at 'nervesystemet ubevidst overvåger energiforbruget og løbende re-optimerer bevægelsesmønstre i en konstant søgen efter at flytte så lidt som muligt'.


Forskerne understreger, at der er behov for flere studier på området. Man har endnu ikke helt kortlagt, hvordan kroppens tusindvis af muskelnerver samarbejder for at spare energi.

LÆS OGSÅ: TV: 7-årig dreng til doven studerende: Tag dig sammen!

LÆS OGSÅ: TV: Her er appen, der følger dig sikkert hjem fra byen

LÆS OGSÅ: App skal guide dig gennem rygestop

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx