Af - 24/03-15 13:30; Opdateret: 24/03-15 14:34

TEST DIG SELV: Er du også højre-venstre blind?TEST DIG SELV: Er du også højre-venstre blind?

Oftest er det kvinder, der ikke kan hitte rundt i højre og venstre. Heldigvis kan de fleste træne sig til at blive bedre til at finde den rigtige retning.

Bildstrecke im Grossformat »

Uden at tænke længe over det - så svar på nedenstående spørgsmål.

For mange er det slet ikke så simpelt at svare. Det kræver flere overvejelser frem og tilbage. Måske kigger du efter hvilken hånd uret sidder på. Hvilken hånd, man siger 'goddag' med eller forestillingen om, hvilken hånd, man ville holde blyanten i.

Højre og venstre er for denne skribent en by i Rusland. Jeg er nødt til at pege, når jeg er co-driver og skal angive retning, og jeg er lykkelig for gps-appen i min telefon har et stort billede der viser, hvilken retning, jeg skal.

Test dig selv her: Er du højre-venstre-konfus?

Og faktisk er der også belæg for at konkludere, at flere kvinder end mænd er såkaldte højre-venstre-konfuse, det fortæller hjerneforsker Carsten Bjarkam fra Aalborg Universitetshospital, der dog er forsigtig med at generalisere.

TV: Baby møder tvillinger første gang og er noget forvirret
TV: Baby møder tvillinger første gang og er noget forvirret

- Men jeg er stødt på, at den evne der giver rummelig- og retningsforståelse genetisk er bedre hos mænd end hos kvinder, siger Carsten Bjarkam og anslår, at 2,5 procent er meget dårlige til at kende forskel på højre og venstre.

Bider du negle? Så har du nok denne type personlighed
Bider du negle? Så har du nok denne type personlighed

FAKTA OM HØJRE-VENSTRE-KONFUS
– Evnen til at kende forskel på højre og venstre styres i den del af hjernen, man kalder isselappen.

- 95 procent er udstyret med en gennemsnitlig evne til at kende forskel. 2,5 procent er fra fødsel udstyret med en meget god evne, og 2,5 procent er markant dårligere end gennemsnittet til at kende forskel.

- Langt de fleste af dem, der har problemer med at kende forskel kan træne sig bedre. Men det er ikke ensbetydende med, at man bliver rigtig god.

Kilde: Carste Bjarkam


Størstedelen af os er genetisk gennemsnitligt udstyret til at kende forskel på højre og venstre. Men det er ikke ensbetydende med, at man kan finde ud af det. Det betyder blot, at man kan træne sig op til at blive bedre, siger Carsten Bjarkam.

Hjerneforskeren uddyber, at langt de fleste ting, vi er dygtige til, er vi blevet dygtige til, fordi vi vi har trænet evnen mange gange, og lige sådan er de fleste af de ting, vi er dårlige til, når vi er dårlige til, fordi vi ikke har trænet det.

Let at distrahere? Så har du nok denne egenskab
Let at distrahere? Så har du nok denne egenskab

Hvordan kan man så træne at blive bedre til højre og venstre?

- Evnen hænger tæt sammen med rummelig forståelse og det at finde vej. Det sidste er ret nemt at træne, og det vil automatisk smitte lidt af på evnen til at kende forskel på højre og venstre, svarer Carsten Bjarkam og skuffer med tilføjelsen: Men nogle mennesker bliver bare aldrig gode til det.

Gammel myte undersøges: Får man gigt af at knække fingre?
Gammel myte undersøges: Får man gigt af at knække fingre?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
35-årig far dræbte sine børn og tog...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx