Af - 29/06-15 17:46; Opdateret: 29/06-15 18:00

Tirsdag bliver den længste dag i 2015: Her er forklaringenTirsdag bliver den længste dag i 2015: Her er forklaringen

Derfor bliver tirsdag d. 30. juni den længste dag i 2015, og det har ingenting med antal af lyse timer at gøre...

Bildstrecke im Grossformat »

Denne tirsdag bliver den længste dag i året. Videnskabsmænd skyder nemlig et ekstra sekund ind lige før midnat.

Du kommer ikke til at lægge mærke til det, men atomurene, der styrer tiden på både din telefon og din computer, sniger et ekstra sekund ind lige før viseren dikker forbi 23:59:59 tirsdag aften. Det skriver Metro.

Man kommer ikke til at mærke noget til det, da de elektroniske dimser selv retter ind, når atomure verden over enten skifter til 23:59:60 eller helt springer sekundet over før tiden skifter til 00:00:00 onsdag.

Lego vil bruge en milliard kroner på bæredygtighed
Lego vil bruge en milliard kroner på bæredygtighed

Det ekstra sekund er lidt på linje med hver fjerde år, når der kommer 29 dage i februar. Skudsekundet bliver indsat i det store tidsregnskab for at holde Jordens tid ajour med 'Solens tid,' altså hvor lang tid, det tager for kloden at rotere en tur om sin egen akse.

- Jordens rotation bliver gradvist en smule langsommere, så et 'skudsekund'
er en måde at holde styr på det fænomen, siger Daniel MacMillan fra NASA’s Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland.

Strengt taget, så er en dag 86.400 sekunder lang, når folk lever deres almindelige liv. 24 timer á 60 minutter á 60 sekunder. Men når man taler om en soldag, altså baseret på, hvor lang tid det tager for kloden at rotere, så er tallet faktisk 86.400,002.

Sådan hædrer Google en ukendt verdenskendt dansker
Sådan hædrer Google en ukendt verdenskendt dansker

Den lille forskel kommer på grund af, at jordkloden langsomt mister hastighed på grund af en bremsende kraft, der er udløst af en slags tovtrækkeri imellem Jorden, Månen og Solens individuelle tyngdekræfter.

Det er den samme forklaring, der gjorde, at den 21. december sidste år formentlig bliver den længste, du nogensinde kommer til at opleve.

Ifølge videnskaben, så har en soldag ikke varet 86.400 sekunder siden 1820 eller deromkring.

Ban Ki-moon: Det bliver dyrt - men Jorden skal reddes nu
Ban Ki-moon: Det bliver dyrt - men Jorden skal reddes nu

Forskellen på de to millisekunder er noget kortere end et blink med øjet, men den lille forskel hver eneste dag hober sig op. Det ekstra lille sekund bliver normalt klemt ind allersidst på dagen d. 30. juni eller 31. december.

LÆS OGSÅ: Førende klimaforskere: Ups, vores computere tog fejl

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx