Af - 29/01-14 20:16

Kræftsyge får sjældnere AlzheimersKræftsyge får sjældnere Alzheimers

Hvis du får kræft, er der mindre risiko for, at du får Alzheimers – og omvendt. Sådan er en hel bunke sygdomme koblet sammen.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Et nyt studie antyder, at i nogle tilfælde af det klassiske dilemma ”Pest eller kolera?”, vil du i det mindste ikke blive belastet med mere end én af delene.

Da forskerne tjekkede sygdomsrisikoen for over 200.000 ældre norditalienere, fandt de nemlig ud af, at en alzheimerdiagnose betød en lavere risiko for kræft.

Det samme gjaldt den anden vej: Kræft beskyttede mod Alzheimers. Det skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Kaffe modvirker hudkræft - sådan her

Tidligere forskning har grupperet andre sygdomme i par. Kokopper beskytter mod kopper, og cystisk fibrose ser ud til at gøre folk ganske immune mod tuberkulose.

Forskerne har ingen generel forklaring på disse par, men koblingerne kan alligevel afsløre meget – både om sygdommene selv, og ikke mindst om, hvordan vi kan slå dem.

Af 204.500 deltagere i kræft- og alzheimersstudiet, fik 21.500 kræft og 2.800 Alzheimers i løbet af de seks år, forskerne fulgte dem.

Der var kun 161 deltagere som fik begge sygdomme.

Læs også hos Videnskab.dk: Brystkræft forsvinder af sig selv

Da Massimo Musicco og kolleger i Italien regnede på tallene, fandt de, at en kræftdiagnose sænkede en deltagers risiko for at få Alzheimers med 50 procent. Alzheimers sygdom sænkede risikoen for kræft med 35 procent.

Kræft og alzheimers er beslægtede, men på en måde modsatte sygdomme:

Mens kræft handler om ukontrolleret cellevækst, er Alzheimers et ord for unormal stor celledød i hjernen.

Dermed er det heller ikke unaturligt, at de to kan hænge sammen. Forskerne spekulerer i, om der er visse gener, der styrer de beslægtede processer, så det ene udelukker det andet.

Læs mere om den hypotese og om andre sygdomme, der også forhindrer hinanden i at udvikle sig, i resten af artiklen på Videnskab.dk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BT-journalist udsat for...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Så vildt bliver det i ‘Divaer i junglen’
bt.dk
Chefen hylder Magnussen: 'Han var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx