Af - 07/03-16 22:19

Ekspert kan forudsige skilsmisser 93% nøjagtigt - her er de fire faresignalerEkspert kan forudsige skilsmisser 93% nøjagtigt - her er de fire faresignaler

En psykolog med speciale i ægteskaber kan forudsige skilsmisser med 93,6 procents nøjagtighed. Her er hans fire faresignaler.

Bildstrecke im Grossformat »
Kritik er i og for sig fint i et ægteskab, hvis det leveres på en ordentlig og respektfuld måde. Men så snart kritikken begynder at pege på en eller flere fejl ved din partner, er det et problem. Her ligner en svinesti er for eksempel noget nemmere at sluge end du er så luddoven - det var IGEN din tur til at gøre rent. Når den ene part i et forhold går i forsvarsposition, giver det et indtryk af, at vedkommende er ligeglad med, hvordan partneren føler. Hvis man affejer sin partners kritik eller bekymringer, bagatelliserer man hans/hendes følelser. - Man siger i bund og grund, at problemet er ikke mig - det er dig, skriver John Gottman i sin bog og supplerer: - Forsvarspositioner eskalerer konflikter i stedet for at hjælpe med at løse dem. Blokering i den forstand, at man trækker sig fra en samtale eller diskussion, selv om man er fysisk til stede, er skadeligt for et forhold, skriver John Gottman. Mange har tendens til at blive ængstelige, vrede og/eller frustrerede og dermed miste evnen til at være en ordentlig samtale. Og det medfører blokering. Det er ganske vist en naturlig reaktion, men det er noget, man bør være opmærksom på, da det kan være til hindring for konfliktløsning. De tre første punkter ses relativt hyppigt i forhold, men med dette punkt er det især vigtigt at handle så hurtigt som muligt. Foragt i et forhold refererer til at nedværdige sin partner - simpelthen få ham/hende til at føle sig underdanig intellektuelt eller moralt. Det at gøre nar af sin partner på en ondskabelig facon eller uden grund rette på det, de siger, er tegn på foragt i et parforhold. - Det er ren gift for et parforhold, fordi det fører til væmmelse. Det er så godt som umuligt at løse et problem, når din partner er af den opfattelse, at du afskyr ham eller hende, skriver John Gottman.

Set i bakspejlet kan de fleste skilsmissepar sandsynligvis pege på et eller flere punkter, hvor det begyndte at gå skævt i forholdet. Men mens ægteskabet stadig udstråler fryd og gammen på overfladen, kan det godt være svært at spotte problemerne, før de begynder at eskalere.

Parterapeut: En pause i parforholdet kan være en god idé
Parterapeut: En pause i parforholdet kan være en god idé

Det kender psykolog John Gottman alt til. Han har specialiseret sig i ægteskabers stabilitet, og med en sikkerhed på hele 93,6 procent er han i stand til at forudsige, hvis et ægteskab vil forlise. Det påviste han i et studie fra 1992.

Han har siden forfattet bogen ‘The Seven Principles for Making Marriage Work’ (De Syv Principper der får Ægteskaber til at Fungere), som blev udgivet i 1999, hvori han beskriver fire indikatorer, der fører til skilsmisse.

Så lang tid går der før vi bliver trætte af sex med kæresten
Så lang tid går der før vi bliver trætte af sex med kæresten

Ifølge Independent er disse indikatorer i bund og grund barrierer, der forhindrer konfliktløsning, og det er derfor helt essentielt at holde øje med dem, mener John Gottman.

- De fleste skænderier i et ægteskab kan ikke løses ... Uenigheder finder rodfæste i fundamentale forskelle i livsstil, personlighed eller værdier, skriver han blandt andet i sin bog og supplerer:

- Det er vigtigt at forstå de underliggende forskelle, der forårsager konflikten mellem jer - og lære, hvordan I lever med dem ved at ære og respektere hinanden.

Flere ægtepar lader sig skille uden tænkepause
Flere ægtepar lader sig skille uden tænkepause

Klik dig igennem galleriet i toppen for at se John Gottmans fire faresignaler.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Eksplosion hos bilforhandler: Tre...
bt.dk
Annette Heick: Gør mig den tjeneste...
bt.dk
Psykolog hører tit disse ord fra...
bt.dk
Mand fes på fly: Få øjeblikke efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx