Af - 25/03-16 11:29; Opdateret: 26/03-16 22:24

Kan du kilde dig selv? Kun hos denne særlige gruppe har det en effektKan du kilde dig selv? Kun hos denne særlige gruppe har det en effekt

Ny forskning viser, at evnen til at kunne kilde sig selv hænger sammen med særlige karaktertræk.

Bildstrecke im Grossformat »

Du har sikkert prøvet, om du kan kilde dig selv. Og hvis du er ligesom de fleste andre, har det slet ikke samme effekt, som når andre kilder dig. Men skulle du være blandt de få, der rent faktisk synes, det har en effekt, tilhører du muligvis en gruppe med særlige karaktertræk. Det viser ny forskning.

En gruppe psykologer fra Frankrig har nemlig fundet frem til, at det har en større effekt, når mennesker med skizofreni-lignende karaktertræk – for eksempel en livlig fantasi og en tilbøjelighed til mild paranoia – kilder sig selv. Det skriver British Psychological Society.

LÆS OGSÅ: Bliver du let hidsig? Så kan det skyldes en hjerneparasit

De fleste kan ikke kilde sig selv, hvilket man mener skyldes, at hjernen kan forudse de sansemæssige konsekvenser af vores egne handlinger. Tidligere forskning har dog vist, at patienter, der er diagnosticeret med skizofreni, bedre kan mærke det end andre, når de kilder sig selv.

De franske forskere bygger nu ovenpå disse resultater ved at vise, at det også gælder psykologisk raske mennesker, der fra naturens side har personlighedstræk, som kan minde om de symptomer, der ses hos patienter med skizofreni.

Forskerne undersøgte 397 studerende, som aldrig tidligere var blevet diagnosticeret med en psykisk tilstand. Heraf udvalgte de 27 personer, der scorede højt i en personlighedstest for skizofreni-lignende karaktertræk, samt 27 personer, der scorede lavt i samme test.

Efterfølgende blev deltagerne først bedt om at kilde sig selv på armen med en pensel, og dernæst lod de en forsker kilde dem samme sted. I begge tilfælde skulle testpersonerne vurdere, hvor meget det kildede.

LÆS OGSÅ: Har du en bred mund? Så tror folk dette om dig

Undersøgelsen viste, at gruppen af testpersoner med skizofreni-agtige karaktertræk følte, at det kildede lige så meget, når de brugte penslen på sig selv, mens den anden gruppe mente, at det kildede mere, når forskeren gjorde det.

Resultaterne betyder ikke, at du har større tilbøjelighed til at udvikle skizofreni, hvis du kan kilde dig selv. Men forskerne mener, at det kan være de samme processer i hjernen, der er med til at skabe symptomer hos patienter med skizofreni, som er aktive hos raske mennesker med skizofreni-lignende personlighedstræk.

LÆS OGSÅ: Blondiner har den højeste IQ - sorthårede lavest

LÆS OGSÅ: Har du let til tårer, mand? Så er du ikke alene

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx