10/11-13 10:33

Sukkersyge - Det skal gås vækSukkersyge - Det skal gås væk

Sukkersyge skal i verdens største forsøg ved hjælp af mobilen vandre sig raskere med jævnlig vandretræning.

storybild

(Billede: Polfoto)

Hver dag året rundt må lægerne lave fod- og benamputationer på danskere som følge af alvorlig sukkersyge.

Havde patienten i tide brugt sine ben, var det måske aldrig sket. Mange tusinde flere var sluppet for andre alvorlige følgesygdomme og livslang medicin.

Danske forskere vil nu med verdens største diabetesforsøg slå fast, hvor meget regelmæssig motion i form af gåtræning betyder i behandling af sukkersyge.

LÆS OGSÅ: Nåleskræk får Novo til at satse 20 milliarder på piller

Omdrejningspunktet er en ny gratis app til mobilen, Interwalk, som alle også raske danskere frit kan hente i Appstore fra denne weekend. App'en håbes også brugt mod andre store folkesygdomme som KOL og hjertekar.

Bag InterWalk står det store nationale diabetesforskningsprojekt DD2.

App'en er afprøvet med stor succes i mindre skala, men bredes nu ud til en række kommuner over hele landet samt til alle interesserede.

- Vi ville lave noget, der var let at gå til, men effektivt, siger projektleder cand.scient., ph.d. Jens Steen Nielsen fra DD2.

Intervaltræning har gavnlige effekter
Den nye app bygger på intervaltræning, hvor skiftevis langsom og hurtig gang har vist langt større effekt, end hvis man vandrer i jævnt tempo.

Samtidig er app'en tilpasset den enkelte brugers formåen. Den forklarer pædagogisk, hvad man skal gøre og sender resultaterne til forskerne, som dermed bliver klogere gennem, hvad der ventes at blive verdens største sukkersygeprojekt.

Intervaltræningen forbrænder mere fedt, bedrer konditionen, blodtrykket falder, og diabetikere får bedre blodsukkerregulering.

LÆS OGSÅ: Novo Nordisk har overskud på 2,75 mio. kr. hver måned

Det kan den 49-årige direktør Jim Jakobsen fra Allerød skrive under på. Over tre år har han stille og roligt tabt sig fra 105 til 84 kilo og forbedret sin kondition markant. Endelig har han pludselig ikke længere den sukkersyge, som fik ham i gang med træningen.

- Mit fantastiske resultat skyldes stabil, men langt fra ekstrem træning. I takt med, at jeg kom i bedre form, er vandretræningen suppleret med spinning et par gange om ugen. Til gengæld har jeg ikke lavet radikale kostændringer undervejs, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Astrups Lørdagsbrok: Stop det...
bt.dk
Nye detaljer i Ståles 'kedelige...
bt.dk
Brandfolk kæmper stadig med flammerne...
bt.dk
Særbehandling til stjerne: Han...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx