Af - 07/07-15 21:48; Opdateret: 08/07-15 08:08

Ny forskning: Derfor er du måske 20 år ældre end du trorNy forskning: Derfor er du måske 20 år ældre end du tror

Forskere har fundet ud af, at nogle mennesker faktisk ældes med tre år på 12 måneder.

storybild

Husk ikke at stresse for meget - men spis sundt og dyrk masser af motion, hvis du vil holde dig ung. (Billede: Polfoto/arkiv)

De fleste kender det, at de kigger på barndomsvennen og tænker: 'Øv, hvor holder han/hun sig godt i forhold til mig'.

Og nu kommer videnskaben med svaret. For første gang har forskere udviklet en test, der ikke bare viser din biologiske alder, men også i hvilket tempo du ældes. Og resultaterne er tankevækkende.

Forskere: Vi kan snart gøre alkohol sundt
Forskere: Vi kan snart gøre alkohol sundt

Forskerne tjekkede en gruppe på flere end tusind 38-årige over en periode på otte år, og det viste sig, at hvor nogle havde fysik som en 30-årig, lå andre tættere på 60 år, selv om de aldersmæssigt var lige gamle.

- Vi er nu ved et punkt, hvor vi kan kvantificere den biologiske ældning hos unge mennesker, siger Andrea Danese fra Kings College London til Telegraph.

- Og for første gang kan vi se, hvor hurtigt de ældes. Med disse tests vil vi kunne afsløre for tidlig ældning, inden de unge mennesker udvikler hjertesygdomme, diabetes eller demens, så vi kan behandle dem.

Dermed vil man også kunne afsløre præcis, hvilke faktorer der spiller ind som de største 'syndere', der giver din biologiske alder et ekstra skub.

Gener er kun 20 procent
Forskerne tjekkede deltagerne som 26-årige, 32-årige og 38-årige for at se, hvordan deres biologiske alder ændrede sig over tid. Og selv om de fleste lå tæt på deres virkelige alder og altså blev et år ældre på 12 måneder, så var der nogle, hvis kroppe blev op til tre år ældre på de 12 måneder.

Ifølge forskerne er gener 20 procent af forklaringen - mens vores livsstil er ansvarlig for resten. Og du skal tænke over, hvordan du lever dit liv, hvis du vil holde dig ung.

Mennesker der aldrig har røget, ofte dyrker motion og spiser sundt kan sløve ældningsprocessen, hvor folk der stresser, spiser usundt eller dyrker for lidt motion har højere sandsynlighed for rynker og gråt hår.

Målet er - ifølge forskerne - at praktiserende læger fremover vil kunne benytte sig af metoden i deres praksis og på den måde afsløre aldersrelaterede sygdomme hurtigere, men det kræver, at metoden bliver billigere at udføre, lyder det.

LÆS OGSÅ: Ekspert: HPV-pigers sikkerhed bygger på rene gætterier

LÆS OGSÅ: Kigger du på skærmen hver dag? Så meget tager du skade

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Spørge-Åge...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx