Af Camilla Schouw Broholm - 07/11-17 08:26

Hunden er ligegyldig: Derfor bør ALLE have en kat i deres hjemHunden er ligegyldig: Derfor bør ALLE have en kat i deres hjem

Ifølge dansk forskning er der en god grund til at anskaffe sig en kat.

storybild

Hvis diskussionen om kat eller hund foregår i hjemmet, er det måske en god idé lige at læse denne artikel først. (Billede: MAJA HITIJ)

Ny dansk forskning viser, at det kan være særdeles gavnligt at have kat i hjemmet, mens hunde ikke gør nogen forskel.

Nok kan katten holde musen for døren, men et nyt dansk studie fra BørneAstma Center i Gentofte ved København slår nu fast, at kattene også holder astma og andre sygdomme væk.

Det skriver Videnskab.dk, og samtidig slår forskningen fast, at hunde i hjemmet slet ikke har nogen effekt.

Der har været mange tidligere studier af både katte og hunde i hjemmet, hvor forskere har forsøgt at påvise en påvirkning på børns astma. De tidligere undersøgelser har givet meget blandede resultater, og det kan hænge sammen med, at man har undersøgt både hunde og katte under ét.

Helt konkret vil katte i hjemmet neutralisere et bestemt gen, som normalt fordobler risikoen for at udvikle astma. Det betyder, at du skal have kat i hjemmet under graviditeten og efter barnet er født, fordi det skyldige gen så ikke bliver aktivt.

Beskytter mod flere sygdomme

Og det er ikke kun astma, der kan afhjælpes med de bløde pelsdyr i huset. Kattene kan nemlig også beskytte mod lungebetændelse og betændelse i de nedre luftveje i småbørn.

Dermed påviser forskningen nu, at generne bliver påvirket af miljøet, og det glæder professor Hans Bisgaard fra Dansk BørneAstma Center og Københavns Universitet.

»Det dokumenterer, at der er et samspil mellem genetik og det miljø, du lever i, og i særdeleshed at det sker tidligt i livet, mens kvinden er gravid, og i hjemmet hvor det nyfødte barn bor,« forklarer professoren til Videnskab.dk.

Katte-ulemper

Der findes også sygdomme, som du kan overføre til dit kæledyr, eller som både mennesker og kæledyr kan få.

Der er dog ikke kun fordele ved at have kat i hjemmet, når man er gravid, og mens børnene er små.

Katte kan nemlig medføre haresyge, også kendt som toxoplasmose. Det er en parasit, der typisk bliver overført fra uvaskede grøntsager, der er forurenet med urin eller afføring fra katte. Hos gravide kan infektionen imidlertid overføres til fosteret og give anledning til skader på hjernen og øjets nethinde, så man skal være ekstra opmærksom på, hvem der tømmer kattebakken, og at man har vasket fingrene grundigt derefter.

Anden forskning fra Dansk BørneAstma Center har tidligere vist, at katte aktiverer et andet gen hos det ufødte barn, der kan føre til børneeksem. Det gen, der øger risikoen for børneeksem, kan til gengæld neutraliseres af hund i hjemmet.

Du skal også være opmærksom på, at barnet senere i livet kan udvikle allergi mod katte, og den form for allergi kan give astmaanfald. Og så er det jo lige meget med at have neutraliseret det første gen.

Undersøgelsen efterlader selvfølgelig stadig en del spørgsmål ubesvaret.

For hvor meget skal man udsættes for kat, før det virker? Og skal det være en indekat eller udekat? Det kan være, de næste forskere tager fat i de spørgsmål.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Socialdemokrat opfordrer til opgør:...
bt.dk
Tør du se den? Ny horrorfilm har...
bt.dk
Kække Kevin Magnussen inden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx