Af - 30/11-15 12:14; Opdateret: 30/11-15 12:31

Derfor har nogle mennesker svært ved at tabe sigDerfor har nogle mennesker svært ved at tabe sig

Et nyopdaget protein fundet i mus og mennesker, kan være svaret på, hvorfor nogle har svært ved at tabe sig.

storybild

Et protein kan forhindre os mennesker i at tabe os - og jo større du er, jo mere producerer du af proteinet. (Billede: Polfoto)

Forskere har muligvis fundet frem til, hvorfor nogle mennesker kan være på alverdens slankekure og træningsprogrammer, uden det lykkes dem at tabe sig. Et protein fundet i mus og mennesker, forhindrer nemlig fedt i at afgive energi og dermed også personen i at tabe sig.

Det skriver Health News Line.

For nylig har en række forskere opdaget proteinet 'sLR11', der forhindrer en process i fedtceller, som skal forbrænde energi og holde dem varme. Det gør, at personer kan have svært ved at smide de ekstra kilo, selvom de kæmper en brav kamp.

Ser du sådan ud? Selv normalvægtige skal passe på denne kropsform
Ser du sådan ud? Selv normalvægtige skal passe på denne kropsform

Ifølge forskerne er det fedtet selv, som producerer proteinet, og dermed følger en halv-deprimerende konklusion for overvægtige mennesker: Jo tykkere du er, jo sværere er det altså at tabe sig.

- Vi har opdaget et protein, der hæmmer individers evne til at producere varme. Hvis du ikke kan forbrænde energi ved at lave varme, forhindrer det dig i at tabe dig. Det forøges hos folk, som er fede. Jo mere fedt du har, jo mere af dette protein vil du producere, og jo mindre vil du være i stand til at tabe dig, forklarer Professor Antoni Vidal-Puig fra Cambridge Universitet, som ledede forskningen.

Professoren fandt sammen med et internationalt hold af forskere ud af, at proteinet sætter sig og blokerer receptorer på fedtceller - ligesom en nøgle passer i en bestemt lås - og dermed forhindrer cellerne i at starte deres varmeprocess.

Ny forskning slår fast: Du kan sagtens spise fed mad og tabe dig!
Ny forskning slår fast: Du kan sagtens spise fed mad og tabe dig!

Gennemtestet
For at understrege proteinets egenskaber, undersøgte forskerne, hvordan mus uden proteinet reagerede. Og ganske rigtigt viste det sig, at mus, som manglede genet for at producere sLR11, havde langt sværere ved at tage på i vægt.

Normalt, når man går fra en kaloriefattig til kalorierig diæt, vil kroppen skrue op for forbrændingen. Og mus, som manglede genet til at producere det varmeforhindrende protein, viste sig at forbrænde endnu flere kalorier.

For at understøtte idéen om, at det er fedtet selv, som producerer proteinet, undersøgte holdet sammenhængen mellem mængden af sLR11-proteinet og fedtet på menneskekroppe. De fandt frem til, at mængden af proteinet, der cirkulerede i blodet stemte overens med personers mængde fedt på kroppen.

Yderligere viste det sig, at når personer gennem operationer fik fjernet fedt fra kroppen, faldt deres sLR11-niveauer præcist derefter.

Forskning afslører: Her er de 15 mest vanedannende madvarer
Forskning afslører: Her er de 15 mest vanedannende madvarer

Fremtidig hjælp
Forskerne håber på, at deres opdagelse i fremtiden kan hjælpe personer, som har svært ved at tage på i vægt. Specielt personer med spiseforstyrrelser, kan muligvis få hjælp gennem denne forskning.

- Der er situationer, hvor du ikke ønsker at bruge energi, eksempelvis ved anoreksi, eller kræft. Her kan det være vigtigt at holde på energien. Dette protein kan blive brugt til at at hjælp folk med disse sygdomme, siger Antoni Vidal-Puig.

LÆS OGSÅ: Dansk forskning: Derfor SKAL børn sove nok

LÆS OGSÅ: Spis dette krydderi i tre måneder og tab dig tre gange så meget

LÆS OGSÅ: Drop alkohol i 30 dage: Så meget vil din krop takke dig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx