Af - 18/03-15 12:45

Lille lufthavn kan blive Danmarks dronecentrumLille lufthavn kan blive Danmarks dronecentrum

Danmarks eneste testcenter for droner oplever markant interesse fra firmaer, der vil teste udstyr til droner. Og på Syddansk Universitet er det første valgfag i droner udsolgt på rekordtid, skriver DR Fyn.

For de fleste er droner enten noget med krig - eller noget med hobby. Men for Danmarks eneste testcenter for droner i HCA Airport ved Odense rimer droner også på big business, nye opfindelser og fremtidens arbejdspladser.

- Der sker virkelig meget lige nu – det går rigtig stærkt med droner, og vi oplever en markant interesse for at teste og flyve med droner, siger leder af testcenteret, UAS Denmark, Michael Larsen.

Dronerne bliver brugt til alt fra inspektion af tagrender i høje bygninger til overflyvning af store marker. Og det er både offentlige og private virksomheder, der lige nu kaster sig over de små fjernstyrede droner.

Testcenteret på Fyn er som det første sted i landet, netop gået i gang med at uddanne droneførere med en slags ”dronekørekort” til erhvervsmæssigt brug. Interessen har også gjort indtryk på Syddansk Universitet, der er på vej med sit første egentlige dronelaboratorium og varsler en ”ambitiøs satsning” på droner i fremtiden.

Universitetet er lige nu i gang med at flytte en del af sine aktiviteter ud i testcenteret i HCA Airport, hvor der er gode mulighed for at flyve med droner for de studerende, skriver DR Fyn.

- Vi har fået et helt nyt værktøj i værktøjskassen. Hvor vi før så nærmest ligeud, når vi skulle finde løsninger, så kigger vi også opad nu og spørger: Kunne man bruge en drone til at løse den her teknologiske udfordring, siger adjunkt Kjeld Jensen, Syddansk Universitet.

I sidste måned oprettede universitetet sit første valgfag i droner, og faget var udsolgt på lidt over en uge. Faget kombinerer meget af den viden, som SDU har i forvejen inden for robotteknologi og velfærdsteknologi med helt nye muligheder.

EU-kommissionen spår, at droner frem mod 2050 vil skabe 150.000 job i Europa. En pæn del af dem kan lande i Danmark, forudser lederen af testcenteret.

- Vi har nogle stærke kompetencer i Danmark på områder, der ligger tæt op af droner. Det kan godt være, at vi ikke kommer til at bygge droner, men vi kan lave systemer, software og sensorer til droner – og forhåbentlig også helt nye ting. Det er sådan set kun fantasien, der sætter grænser, siger Michael Larsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vennen og rivalen mindes afdøde...
bt.dk
Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Khader: Danmark bør boykotte fodbold-VM
bt.dk
Superliga-klub bløder: Præsenterer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx