Af - 04/03-16 18:11

Ny forskning: Tøj og møbler, der lugter af røg kan gøre dig sygNy forskning: Tøj og møbler, der lugter af røg kan gøre dig syg

Et nyt forskningsforsøg med mus viser, at røg i blandt andet tæpper og tøj kan være farligt.

Bildstrecke im Grossformat »

Det er ikke kun rygning og passiv rygning, der kan gøre dig syg. Hvis din jakke, dit gulvtæppe eller din sofa lugter af røg, kan det måske også gøre dig syg, fastslår ny forskning, der for nylig blev publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Gennem forsøg foretaget med mus, påviste forskere fra University of California, at eksponering for såkaldt ”tredjehåndsrygning” skaber insulinresistens, der er et forstadie til type 2 diabetes.

Det skriver Science Daily.

Hvis det samme gælder for mennesker, kan studiet få stor indflydelse på, hvordan folk ser på tobaksrøg i omgivelserne, mener Manuela Martins-Green, der er professor i cellebiologi og neurovidenskab og har stået i spidsen for studiet.

Norske læger: Forbyd cigaretsalg for alle født efter år 2000
Norske læger: Forbyd cigaretsalg for alle født efter år 2000

- Børn og ældre er særligt udsatte for tredjehåndsrøg og dets indflydelse på helbredet. Fordi børn ofte kravler på tæpper og rører ved ting, der er udsat for udåndet røg, er de i højrisikozonen for at blive udsat for tredjehåndsrøg. De ældre er udsat for større risiko alene fordi ældre organer er mere modtagelige over for sygdom, fortæller hun ifølge Science Daily.

Martins-Green forklarer, at tredjehåndsrøg består af toksiner fra tobaksrøg, der sætter sig fast på overflader og i støv evter tobakken er blevet røget – herunder toksiner, der bliver farligere med tiden og udledes i luften og reagerer med andre kemikalier i omgivelserne.

Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen
Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen

På den måde kan nye forurenende stoffer skabes – og i værste fald er nogle af disse stoffer kræftfremkaldende, fortæller hun.

Endnu ved man dog ikke meget om de konkrete sundhedsskadelige effekter for mennesker udsat for tredjehåndsrøg. Forskerne håber dog på, at deres studie og lignende dyreforsøg kan hjælpe med at kortlægge de sundhedsrisici, der kan være forbundet med tredjehåndrøg og at det i fremtiden kan føre til, at der bliver fastlagt en politik på området.

LÆS OGSÅ: Danmarks første røgfri kommune: Her vil de forbyde rygning i parker og anlæg

LÆS OGSÅ: Derfor får du lyst til at ryge når du drikker

LÆS OGSÅ: CHOK: Derfor er bacon lige så skidt som at ryge

LÆS OGSÅ: Rygende mormor kan være skyld i din astma

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Medie: Formodet 'pakkebombe-mand'...
bt.dk
Se listen: Her er fraværet højest på...
bt.dk
Modeller gjorde noget totalt uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx