Af - 25/01-14 12:37

NASA: Der er spor efter liv to steder på MarsNASA: Der er spor efter liv to steder på Mars

De to rovere på Mars har fundet interessante resultater.

storybild

Roveren Curiosity (Billede: AP/NASA/Polfoto)

De to Mars-rovere Curiosity og Opportunity fortsætter med at sende data til Jorden, og nye studier, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science, viser interessante resultater for mennesker med interesse for det ydre rum.

Mystisk sten fra rummet forbløffer NASA
Mystisk sten fra rummet forbløffer NASA

Begge rovers har nemlig fundet konkrete områder på Mars, hvor man mener, at mikroorganismer engang kan have levet.

- Disse resultater viser, at Mars engang kan have haft liv, men det betyder ikke, at der var liv, skriver John Grotzinger, der er ledende forsker på Curiosity-missionen.

Mennesker på Mars – sådan overlever vi
Mennesker på Mars – sådan overlever vi

Det er ikke kun Curiostity, der har fundet spændende resultater. Den mindre Opportunity har godt nok ikke redskaberne til at spore nitrogen og karbon, der er et krav for liv, som vi kender det, men den har fundet lermineraler, der skabes i vand. Det skete på sten i Endeavour-krateret.

Opportunity fandt beviser for, at stenene blev skabt, før krateret blevet dannet.

- Det er sten, der befandt sig på overfladen, men så kom den astroide eller komet, der skabte krateret. Stenene blev løftet op på kraterets kant, og derefter lagde ophvirvlet materiale sig ovenpå dem, siger medforfatter og planetforsker Raymon Arvidson.

På stenene har man opdaget tegn på, at der var vand i området før krateret blev skabt for 3,7 milliarder år siden.

- Hvorvidt liv begyndte og udviklede sig i denne særlige niche i grundvandet via sprækker, det mangler vi stadig svar på, siger Arvidson.

Danske Mais skæbne på Mars: Filmes og sælges
Danske Mais skæbne på Mars: Filmes og sælges

Man er mere sikker med Curiositys opdagelser. Den landede ved Gale-krateret, hvor den har opdaget et område kaldet Yellowknife Bay, som man er sikker på har haft forudsætningerne for liv. På kraterets kant kan man konstatere, at der har løbet et sø-system, der kan have eksisteret i millioner af år, siger John Grotzinger.

De to rovere skal fortsætte med at analysere planeten, mens en tredje rover forventes at blive sendt til Mars i 2020. Opportunitys tvilling Spirit befinder sig også på Mars, hvor den dog er kørt fast i et område, der er døbt 'Troy'.

Netop dette område er man ellers særligt interesseret i, da Spirit nåede at vise tegn på at vand, eventuelt i form af sne, var sivet ned i undergrunden for forholdsvis kort tid siden - og kontinuerligt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx