Af - 24/03-14 17:43

5 myter om hjernen5 myter om hjernen

Trods mange års forskning, findes der stadig mange myter om hjernen. Her er fem af dem:

storybild

(Billede: JOHNER IMAGES)

Mennesket har den største hjerne. I forhold til vores størrelse har vi en ret stor hjerne, men ikke den største. Vi kommer på anden pladsen af landlevende dyr med en hjernevægt på 1,4 kg og overhales kun af elefantens på 5 kg. Den største hjernen tilhører dog kaskelothvalen med en vægt på knap 8 kg.

Du bruger kun 10 procent af hjernen. Det ville ikke give evolutionær mening at bære rundt på så meget hjerne, hvis 90 procent af den ikke blev brugt. Hjerneskanninger viser, at alle dele af hjernen har en funktion. Nogle dele er blot mere eller mindre aktive alt efter, hvad vi foretager os.

5 sjove facts om menneskekroppen
5 sjove facts om menneskekroppen

5 mærkelige facts om dyr
5 mærkelige facts om dyr

Alkohol dræber hjerneceller. Nej, alkohol ødelægger derimod enderne af nervecellerne, også kaldet dendritter. Det betyder, at kommunikationen mellem cellerne bliver svækket eller helt ødelagt. Men det er altså ikke selve cellerne, der dør.

Din hjerne kan ikke lave nye celler. Det har i mange år været almen viden, at vi ikke kan gendanne mistede hjerneceller. Forskere har nu opdaget, at det ikke er rigtigt. Rotteforsøg viser for eksempel, at de dagligt danner 5-10.000 nye nerveceller. Aktive rotter, som løb i trædemølle, dannede desuden dobbelt så mange nye celler, som passive rotter.

5 flippede facts om din hjerne
5 flippede facts om din hjerne

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx