Af Maria Christine Madsen - 28/10-17 08:24

Har du styr på det? Derfor kan du i morgen sove en time længereHar du styr på det? Derfor kan du i morgen sove en time længere

Så er det igen ved at være tid til at dreje lidt på viserne i urene derhjemme. Vintertid er nemlig ved at være over os.

storybild

ARKIVFOTO. Natten til søndag skifter vi fra sommertid til såkaldt 'vintertid'. (Billede: Brian Bergmann)

Den kommende søndag er ikke en helt almindelig søndag. Den bliver årets længste dag på ikke mindre end 25 timer. Det skyldes, at det igen er tid til at skifte til såkaldt normaltid - der også omtales som vintertid.

Vi får dermed en hel 'gratis' time foræret, når vi vågner søndag morgen.

Urene skal nemlig sættes en time tilbage klokken 03.00 natten til søndag den 28. oktober, så viserne i stedet viser klokken 02.00.

Det betyder, at det bliver tidligere lyst om morgenen - og tilsvarede mørkere om aftenen.

Den enkle huskeregel

Hvis du søndag morgen kommer i tvivl og ikke kan huske, om det nu er frem eller tilbage, urene skal stilles, så bruger mange en nem huskeregel: Urene skal samme vej som havemøblerne.

Så når sommertiden slutter, skal urene en time tilbage, ligesom havemøblerne skal tilbage i skuret. Når sommertiden begynder igen til marts, skal urene og havemøblerne frem.

I Danmark er 'vintertid' vores normaltid. Sommertiden blev implementeret som en måde at spare energi på. Pointen var, at man skulle udnytte de lyse sommeraftener og på den måde spare strøm.

Her kan du læse, hvorfor du natten til søndag skal stille uret en time tilbage:

- Vi skal stille uret en time tilbage i nat for at komme tilbage til normaltid. Det vil sige, at tiden i løbet af sommermånederne - kaldet sommertid - er en time forskudt i forhold til den normale tid, mens den i vintermånederne vender tilbage til normaltid.

- Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00. Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00.

- Sommertiden blev afprøvet i Danmark første gang under Første Verdenskrig i 1916. Anden gang var i perioden 1940 til 1948.

- I 1980 blev sommertiden indført igen. Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

- Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal EU-Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertidens start og slut for de kommende fem år.

- Omkring 70 lande har i dag indført ordningen.

- Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen.

Kilder: Den Store Danske og Eur-lex.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

NU blomstrer kirsebærtræerne - se det...
bt.dk
Yes! Godt nyt til alle NCIS-fans
bt.dk
Ny tendens ved aftenbordet:...
bt.dk
Vidste du det? Det sker der med dine...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx