Af - 13/04-15 08:17; Opdateret: 13/04-15 09:11

Vil dit barn ikke i skole? Her er forskerens overraskende forklaringVil dit barn ikke i skole? Her er forskerens overraskende forklaring

Hvis dit barn har svært ved at finde motivationen, er det næppe din skyld.

storybild

Modelfoto. Foto: Polfoto/arkiv (Billede: Greatshots)

Hvis dit barn er umotiveret og ikke gider i skole, så er det næppe barnets skyld. Et nyt amerikansk studie foretaget på mere end 13.000 tvillinger fordelt på seks lande viser nemlig, at barnets gener sandsynligvis er en toneangivende del af årsagen.

Resultaterne overrasker medforfatter på undersøgelsen Stephen Petrill, der inden undersøgelsen troede, at omgivelserne som familie og undervisere ville betyde mere end barnets gener.

I stedet viste det sig, at de nedarvede gener havde størst effekt på motivationen, mens omgivelsernes indvirkning var tæt på ubetydelig.

- Vi havde temmelig konsistente resultater på tværs af de forskellige lande med deres forskellige uddannelsessystemer og kulturer. Det var overraskende, siger Petrill, der er professor i psykologi ved Ohio State University, ifølge Science Daily.

Forskning: Kvinder bliver vilde i varmen af denne duft
Forskning: Kvinder bliver vilde i varmen af denne duft

Resultaterne giver en klar antydning af, at man skal tænke sig om, før man giver forældre, lærere eller børnene skylden, hvis der er motivationsproblemer.

- Den oplagte løsning ville være at sige, at vedkommende ikke formår at motivere eleven tilstrækkeligt, eller at barnet selv er skyld i det, siger Petrill.

- Men vi fandt, at der er personlighedsforskelle, som folk nedarver, der har stor indflydelse på motivationen. Det betyder ikke, at vi ikke skal forsøge at opmuntre og inspirere eleverne, men vi er nødt til at indse, hvorfor de er anderledes.

Undersøgelsen involverede tvillinger i alderen 9 til 16 år fra Storbritannien, Canada, Japan, Tyskland, Rusland og USA. Her blev eleverne stillet en række spørgsmål som for eksempel, hvor meget de elskede læsning, skrivning og stavning og deres egen vurdering af deres evner.

Sådan påvirker drukture din hjerne på lang sigt
Sådan påvirker drukture din hjerne på lang sigt

Forskerne sammenlignede derefter, hvor tæt svarene lå for tveæggede tvillinger, der i gennemsnit deler halvdelen af de nedarvede gener, med enæggede tvillinger.
Det viste, at mellem 40 og 50 procent af forskellene i tvillingernes motivation kan skyldes gener.


Resultaterne vil blive offentliggjort i juli-udgaven af tidsskriftet 'Personality and Individual Differences', og her vil man kunne læse, at blot cirka tre procent af motivationsforskellene kunne tilskrives deres fælles miljø som eksempelvis familie.

- De fleste variabler i personligheden har en genetisk komponent, men at komponenten for det fælles miljø er næsten ikke-eksisterende. Det er uventet, siger Petrill, der dog ikke er i tvivl.

- Det var fælles for alle seks lande.

LÆS OGSÅ: Blinkende lys kan være det nye Viagra

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx