Af - 23/09-13 10:54; Opdateret: 23/09-13 11:05

Chok: Så meget søvn mister nybagte forældreChok: Så meget søvn mister nybagte forældre

Ny forskning viser, at nybagte forældre går glip af meget mere søvn, end man måske lige går og tror.

storybild

Forældre mister sammenlagt over en måneds ren søvn i løbet af barnets første år. (Billede: Polfoto/Frédéric Cirou)

Det kan vist ikke komme bag på nogen, at det tærer hårdt på enhver at være forælder til et nyfødt barn. Især en god nats søvn bliver nedprioriteret, når de små poder skriger efter omsorg.

Faktisk går nybagte forældre glip af hele 132 nætters søvn á de anbefalede otte timer, eller hvad der sammenlagt svarer til 44 døgns ren søvn. Det skriver Daily Mail.

LÆS OGSÅ: Hold dig vågen om natten - og bliv fed

Tallet stammer fra en undersøgelse af briternes sovevaner, og den viser, at forældre kun sover 5,1 timer i gennemsnit i løbet af barnets første år. Det betyder altså, at de mister næsten tre timer af de otte timers søvn, man minimum anbefales at få hver nat.

- Det er en voldsom belastning, at man mister så meget søvn. Forældrene føler, at de går rundt i en osteklokke, hvor de ikke har særlig meget energi og overskud, siger søvnkonsulent Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel til tv2.dk.

- Det kan have fysiske konsekvenser, at man får så meget mindre søvn end ens søvnbehov, og forældrene vil typisk opleve, at de bliver oftere syge, fordi deres immunforsvar ikke fungerer optimalt, tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Eksperter advarer imod eksperimenter med nattesøvn

Husk at sove, kvinder!
Ifølge Mikael Rasmussen er det især kvinderne, der er ‘synderne’, når det kommer til tab af nattesøvn. Kvinder nedprioriterer nemlig i højere grad søvn for at være der for barnet, og det er et problem, siger han, da det i høj grad er dem, der lider af søvnproblemer og stress.

- Det er rigtig vigtigt, at forældrepar har en dialog om, hvordan de får deres søvn. Og det kunne rigtig mange kvinder lære, fordi de tilsidesætter deres eget behov og ikke får manden på banen, så de kan dele byrden. Manden skal træde i karakter og passe barnet om natten, siger han.

- Kvinder accepterer for let, at manden skal op på arbejde næste dag, men det er også vigtigt at se det som et job at sørge for, at barnet er velfungerende, siger Mikael Rasmussen til tv2.dk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Bente frygter raserende storbrand kan...
bt.dk
Liverpool-fans kan ånde lettet op:...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx