Af - 17/09-14 15:35

Vi behandler vores katte som hunde - og det bliver de syge afVi behandler vores katte som hunde - og det bliver de syge af

Eksperter advarer mod at behandle katte, som man ville behandle en hund. Især det at lade katte bo sammen med andre katte kan gøre dem så stressede, at de bliver fysisk syge.

storybild

Katte kan som udgangspunkt slet ikke lide andre katte - derfor bør man ikke anskaffe sig mere end en af slagsen. (Billede: Polfoto)

Mange katteejere tror fejlagtigt, at Pjuske gerne vil have en selskabelig legekammerat, eller at Kisser nyder at blive kælet med konstant. Vi har det med at behandle vores katte som hunde, og det er et stort problem for de firbenede pelsdyr.

- Hvis katteejere forstod deres kæledyr bedre, ville de indse, hvilke krav vi stiller til dem, og hvordan det påvirker deres psykiske og mentale helbred, siger John Bradshaw fra Institut for Antrozoologi på Bristol University til Telegraph.

Hunde og katte aflives på grund af fejlkøb
Hunde og katte aflives på grund af fejlkøb

Han påpeger, at katte som udgangspunkt slet ikke kan lide andre katte. Så når de bliver tvunget til at bo med deres artsfæller, bliver de stressede og udvikler dermed fysiske sygdomme. Og den holdning er han ikke ene om at have.

- Mange anskaffer sig en kat uden at vide, hvad de går ind til - ofte er katte jo noget, man får smidt i nakken. Og så tror de, at katten skal have en ven til at holde den med selskab. Men så er det, de bliver stressede, siger Jannie Jensen, fagveterinærsygeplejerske og indehaver af Katteklinikken i København.

- Det er idiotisk, at folk bliver ved med det. Jeg kan blive helt hysterisk i første omgang og derefter ked af det. For folk forstår det ikke, og det er synd for dyrene, tilføjer hun.

Katte- eller hundemennesker - Hvem er klogest?
Katte- eller hundemennesker - Hvem er klogest?

Almindelige kattesygdomme som allergi, sukkersyge og blærebetændelse kan alle forklares ved, at kattene er stressede hele tiden - enten fordi, der er andre katte i hjemmet, som de konstant holder øje med, eller fordi ejerne forventer for meget affektion fra dem.

- Det er tæt på dyrplageri. Kattene lever i konstant våbenstilstand. Den ene lever måske oppe på borde og hylder, mens den anden lever nede på gulvet. Eller den ene er altid ude, mens den anden er inde, siger Jannie Jensen og tilføjer:

- Måske kan mennesker forstå det, hvis man sammenligner det med at skulle bo sammen med sin ekskæreste døgnet rundt.

Lexi den enøjede pitbull fik den smukkeste afslutning på et hårdt liv
Lexi den enøjede pitbull fik den smukkeste afslutning på et hårdt liv

Hendes klare anbefaling til folk med katte er, at de skal lade være med at have mere end én. Samme råd lyder fra John Bradshaw, der også slår fast, at man skal være tålmodig med sin kat.

- Vi begår den fejl at tro, at de bør udvise kærlighed over for os, når vi end føler for det. Der er katte, der vil gøre det, men det vil de fleste ikke. De har andre ting i tankerne. De har travlt med at tænke på naboens kat, eller at kigge ud af vinduet efter fugle. Folk bliver skuffet og tror, at ‘nå, katten elsker mig ikke’, men sandheden er, at katte generelt elsker deres ejere - de har bare deres eget liv, siger han.

Lille dreng skambidt af hund, men så kommer familiens kat...
Lille dreng skambidt af hund, men så kommer familiens kat...

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Historisk kro brændt ned til grunden
bt.dk
Kendt tv-ekspert boede på krisecenter...
bt.dk
Annette Heick: Er din kone blevet mand?
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx