Af Maria Christine Madsen - 14/11-17 23:10

Forskere bag ny undersøgelse: Dinosaurer kunne have været i live i dag, hvis asteroiden havde ramt et lidt andet stedForskere bag ny undersøgelse: Dinosaurer kunne have været i live i dag, hvis asteroiden havde ramt et lidt andet sted

Dinosaurer kunne have været i live i dag, hvis asteroiden, der menes at have udryddet dem, havde ramt vores planet et andet sted.

storybild

MODELFOTO. (Billede: Shutterstock)

Sådan lyder konklusionen i opsigtsvækkende undersøgelse, som to forskere torsdag har udgivet i tidsskriftet Scientific Reports.

»Det sted, hvor asteroiden ramte, ændrede historien om liv på Jorden,« skriver palæontolog Kunio Kaiho og atmosfære-kemikeren Naga Oshima i deres rapport.

Dinosaurerne uddøde for omkring 66 millioner år siden, efter en ni kilometer bred asteroide ramte jorden med en kraft svarende til millioner af atombomber.

Mens dinosaurerne er de mest kendte ofre, mistede også havdyr, planter og mikroorganismer deres liv, og biodiversiteten på vores klode skrumpede med 75 procent.

Men hvis man spørger de to japanske forskere, var det et såkaldt 'heldigt skud' fra asteroiden, der førte til de massive ødelæggelser.

Ifølge forskerne havde asteroiden kun oddsene én til 10 for at føre til den masseudryddelse, som den menes at have gjort, da den ramte Jorden. For ifølge dem spillede sod nemlig den helt store rolle dengang og var noget af det mest dødbringende.

Asteroiden ramte Jorden nær det, der i dag kendes som Yucatan-halvøen i Mexico. Netop det sted var der ifølge de to forskere store reservoirer af råolie og kulbrinter gemt under et lavt hav, og det ventede bare på at blive sat i brand.

Den nye teori bygger på de to forskeres tidligere rapport fra 2016, hvor de udarbejdede en model over, hvad der ville være sket, hvis en asteroide ramte og forvandlede masser af organisk materiale til sod - millioner af ton af det - og sendte det op i stratosfæren.

I det scenarie ville Jordens temperatur falde drastisk under sod-skyen, der blokerede for solens stråler. Planter ville visne og dø, og dyr ville omkomme af sult.

For 66 millioner år siden indeholdt kun 13 procent af Jordens overflade ifølge de to forskere i den nye rapport nok organisk materiale til at skabe denne 'dommedags-sod'. Hvis asteroiden havde ramt de andre 87 procent af Jorden, mener forskerne, at udfaldet kunne have været ganske anderledes.

»Jeg tror, dinosaurerne kunne have været i live i dag,« siger Kunio Kaiho ifølge Washington Post.

En anden forsker - Timothy Bralower, der forsker i oceanernes historie med henblik på blandt andet kemi og biologi hos Pennsylvania State University - roser de to japanske forskere for deres 'innovative' måde at tænke på.

Dog tvivler han på, at en sod-sky alene kan forklare, hvorfor asteroiden var så dødelig. Det samme gør geofysikeren Sean Gulick fra University of Texas.

»De 13 procent, som de nævner, er baseret på en masse antagelser,« siger han.

Asteroiden hvirvlede en masse sod op, men sod var ifølge Sean Gulick ikke 'drivkræften', der dræbte dinosaurerne.

De to japanske forskere - Kaiho og Oshima - har baseret deres sod-beregninger ud fra geologiske lag på Haiti nær den mexicanske halvø.

I den sidste del af Kridttiden var de sten rige på kulbrinter. Det var det, der ifølge forskerne var den ammunition, som asteroiden havde brug for til at begå de massive ødelæggelser.

»Hvis asteroiden havde ramt et område med lavt eller medium indhold af kulbrinter på jorden, så kunne masseudryddelsen ikke have fundet sted,« siger Kaiho ifølge Washington Post.

Dinosaurerne herskede i mere end 160 millioner år, og det var deres udryddelse, der banede vejen for, at pattedyr - og mennesker - kunne arve og overtage Jorden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Krig i Venstre: Partifælle angriber...
bt.dk
Annette Heick: Er din kone blevet mand?
bt.dk
Alternativet-medlem sammenligner...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx